10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası

10 ile 16 Mayıs günleri arası Engelliler Haftasıdır. Engellilik doğuştan ya da herhangi farklı bir sebepten kaynaklı bireylerin bedensel, zihinsel ve sosyal yetilerini farklı derecede kaybetmeleri nedeniyle normal yaşam rutinine uyamaması  durumu olarak tanımlanmaktadır. Dünyada 1 milyar engelli birey yaşamaktadır. OECD-AB ve Türkiye verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engelli bireylerden oluşmaktadır. BM Genel Kurulu 3 Aralık 1981 tarihinde 1982 yılını “Engelliler Yılı” bu tarihten itibaren “10-16 Mayıs” tarihlerini “ Engelliler Haftası” olarak ilan edilmiştir. Bu hafta 156 ülkede kutlanan özel haftadır. Bu hafta boyunca engellilerin sorunları tartışılır. Engelliliğe sebep olan etkenler açıklanır. Engellilerin eğitilebilmeleri ve iş sahibi olabilmeleri için gerekli şartlar oluşturulmaya çalışılır.

Engelliler  haftası boyunca her gün ayrı bir engellilik konusu işlenir.

10 Mayıs günü Engelliler Haftası’nın başlangıcıdır.

11 Mayıs günü Görme Engelliler günü,

12 Mayıs günü  İşitme ve Konuşma Engellileri günü,

13 Mayıs günü Ortopedik Engelliler günü,

14 Mayıs günü Zeka ve Ruhsal Engelliler günü,

15 Mayıs günü Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü olarak değerlendirilir.

16 Mayıs günü ise  Engelliler Haftasının genel değerlendirilmesi yapılır.

 

Akraba evlilikleri, gebelik öncesi tedbirsizlikler, aşıların zamanında yapılmaması, yetersiz beslenme, gebelikte zararlı madde ve ilaç kullanımı, doğum sırasında yaşanılan aksaklıklar ve kazalar engelliliğin  sebeplerindendir.

Engele sebep olan ne olursa olsun engelli bireye sahip çıkmak toplumun görevidir.

Engelli bireyler yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır.

Her engelli kendisine imkan verilirse topluma yararlı olabilir. Engelliyi eğitimsiz,  işsiz,  güçsüz bırakmayalım. Onların da yapabileceği işler vardır. Kanunlarımız da bunu desteklemektedir. İşyerlerinde çalışan her 100 işçiden 2’sinin engelli işçi olması  zorunlu kılınmıştır. Engelli insanlarımızla alay etmeyelim. Onlara engelinden dolayı gülmeyelim. Engelinden dolayı başarısız olarak adlandırmayalım. Her birey bir engelli adayıdır. Unutmayalım en büyük engel sevgisizliktir.

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Ardahan Merkez Toki Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)