12 Mart İstiklal Marş'ının Kabülü

12 MART İSTİKLAL MARŞI'NIN KABÜLÜ'NÜN 101.YIL DÖNÜMÜ

12 MART İSTİKLAL MARŞI'NIN KABÜLÜ'NÜN 100.YIL DÖNÜMÜ

Mehmet Akif Ersoy istiklal marşını niçin neden yazmıştır.

 

İstiklal Marşı neden yazılmıştır?Mehmet Akif İstiklal Marşını neden yazmıştır merak edenler için burada açıklamasını yapacak ve kısa bilgiler aktaracağız.

Mehmet Akif Ersoy Türk Bayrağı uğruna kanlar dökülmesi ve can verilmesi üzerine İstiklal Marşını yazarak bunu milletine hediye etti.İstiklal Marşının yazılması için önce para ödülü koyuldu.Ancak Akif para ödülünü duyunca yarışmadan geri çekildi.Daha sonra ödülün kaldırıldığını duyunca yarışmaya katılmaya karar verdi.

Kurtuluş Savaşı'nın başladığı yıllarda, cephedeki askerlerin morallerini yükseltip milli duygularını güçlendirecek bir ulusal marşın hazırlanması düşüncesi, Genelkurmay Başkanı İsmet (İnönü) Bey'in kafasında şekillendi. Bunun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanlığı ödüllü bir yarışma açtı ve durumu tüm yurda duyurdu.

Yarışmaya 724 şiir katıldı. Değerlendirme komisyonu, şiirlerin tamamını inceledikten sonra 6 şiiri seçti. . Bunun üzerine yeniden Mehmet Akif 'e başvuruldu. Kurtuluş Savaşı'nın en derin heyecanlarını duyan ünlü şair, milli duygularının coşkusu içinde en güzel şiirlerinden birini yazdı. İstiklal Marşı adını taşıyan bu şiirdeki dizeler, gerçekten, milli duyguların ve bağımsızlık aşkının çok canlı anlatımıdır.

TBMM, ikinci İnönü Muharebesinden önce,12 Mart 1921 'de İstiklal Marşı'nı kabul etti. İstiklal Marşı, Türk'ün bağımsız yaşama azminin üstün sembolüdür.

 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü münasebetiyle ilçede yapılan kompozisyon yarışmasında 11. sınıf öğrencimiz Eraslan KARAKUŞ ilçe 1.si olmuştur.Kendisini tebrik ediyoruz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Amasya Suluova Suluova Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)