14 Mart Pi Günü Etkinlikleri

Matematik tarihinin en çok merak edilen ve üzerinde kafa yorulan sayısı olan 'pi',  3.ayın 14'ünde 'Dünya Pi Günü' olarak kutlanıyor.

Okulumuz Matematik Zümresi de matematiğin bu en meşhur sabitini biraz olsun tanıtabilmek, pi ile ilgili bazı bilinmeyenlere ışık tutabilmek,pi sayısının matematik dünyasındaki yerini ve önemini anlatabilmek ve öğrencilerin matematiğe karşı olan ilgilerini tazeleyebilmek için Pi Gününü çeşitli etkinliklerle kutladı.


Pi sayısı nedir?

Pi sayısı; bir dairenin çevresinin, o dairenin çapına olan oranını ifade eden bir matematik sabitidir. Yunanca çevre anlamına gelen περίμετρον kelimesinin ilk harfi olan π ile gösterilir. Pi sayısı, irrasyonel bir sayıdır. Ondalık tam bir sayı olarak bitmez (¼ = 0,25) ya da sonsuza kadar tekrar etmez (1,66666...). Arşimet sabiti ya da Ludolph sayısı olarak da isimlendirilir. 

Boyutu ne olursa olsun, bir dairenin çevresini aynı dairenin çapına bölerseniz yaklaşık olarak 3,14 değerini elde edersiniz. İşte bu pi sayısıdır. Yaklaşık olarak diyoruz çünkü pi sayısının epey bir basamağı var. Son olarak 31,4 trilyon basamağı, Emma Haruka Iwao tarafından 2019 yılında hesaplandı. Iwao şu an için rekoru elinde bulunduruyor.


 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Şanlıurfa Akçakale Altınbaşak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)