15 Şubat Gümüşhanemizin Kurtuluşu Yarışmasında İl Üçüncülüğü

 

                                             DAĞLARIN EVLADI GÜMÜŞHANE                 

 

        Yiğittir, merttir Gümüşhane insanı. Elin gâvuruna kolay kolay bırakmaz vatan denilen toprağı. Memleketin neresi olursa olsun Çanakkale, Hicaz veya Kafkasya onlar için bu cephelerin farkı yoktur. Çanakkale’de ne yaptıysa, nasıl mücadele ettiyse memleketi için de onu yapacaktır. Yapacağı şey bellidir: Kanının son damlasına kadar savaşmak, eğer yenilirse de onuruyla ölmek. Torunlarının başını önüne eğmemesi için, tarih kitaplarını açtıklarında arkalarından Fatiha okumaları için.

 

     Tesadüf değildi bu kahramanlık. Bereket dolu dağların şehriydi Gümüşhane. Dört bir yanında dağlar, ana gibi kucaklıyordu Gümüşhane’yi. Yavrusuna bir şey olmasın diye kendini siper ediyordu sırtlanların önüne. Rus denilen câni ,merhamet yoksunu, acımadı. Yezid ’in peygamber torununa işlediği günahı tekrarladı. Kıymadı, anasının kucağından aldı yavrusunu. Kâbil’in Habil’e hasedi gibi “Yeni yavrun benim,” dedi. Artık benim önüme siper olacaksın, dedi.

 

     Şimdi vefa zamanıydı. Atanın evladı bu yüce dağlara borcumuzu ödemenin vaktiydi. Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî hazretlerini doğuran bu şehir, kim bilir daha nicelerini doğuracak, vatanın hizmetine sunacaktı.

 

     Doğudan, batıdan toplandı Türk ordusu. Öylece izleyemezlerdi ya! Leyla ile Mecnun’un aşkını geçen bu memleket sevdasına işgaline göz yumamazlardı ya. Türk askeri kahramanca savaştı.15 Şubat günü şehre girilince şehirde bir gariplik hissedildi. O gün kuşlar bir başka ötüyor, Harşit Çayı zaferin verdiği coşkuyla gürül gürül akıyordu. Zigana bile o gün kimseyi yolda bırakmadı. Nihayet ezan sesi tekrar Gümüşhane dağlarında yankılanmaya başladı. Ruslar geldikleri ana şefkati vermeyen üvey ana misâli dağlarına geri dönerken şunu anlamışlardı: Türklerdeki memleket sevdası ile bırakın Anadolu’dan şehir almayı tırnaklarının ucu kadar bir toprak bile alamazlardı.                   

 

 

 

 

 

                                                                             

 

 

 

 

 15 Şubat Gümüşhanemizin Kurtuluşu nedeniyle Tarih Öğretmenimiz Fazıl YAZICI ve 9.Sınıf öğrencilerimiz tarafından bir program konferans salonunda yapılmıştır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Gümüşhane Merkez Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)