2023 Lgs Kapsamındaki Merkezi Sınav Kılavuzu Yayımlandı

   2023 Merkezî LGS Kılavuzu Yayımlandı

Başvurular, 3-13 Nisan'da otomatik gerçekleştirilecek.( e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde -Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa- kayıtlı öğrenciler hariç)

Giriş belgeleri, 26 Mayıs'ta e-Okul üzerinden açıklanacak.

Sınav, 4 Haziran'da yapılacak.

Birinci oturum 09.30, ikinci oturum 11.30'da başlayacak.

 

    1. GENEL AÇIKLAMALAR

1. Bu kılavuzda, 2023 yılında "Merkezî Sınavla Öğrenci Alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları İle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları"na öğrenci seçmek amacıyla yapılacak Merkezî Sınav ile ilgili usul ve esaslar yer almaktadır.

2.                  Merkezî Sınav, tüm il merkezleri ile gerekli görülen ilçe merkezlerinde, yurt dışında ise sınava girecek en az 10 (on) öğrenci olmak kaydıyla belirlenecek yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30'da ve ikinci oturum 11.30'da başlayacaktır.

3.Merkezî Sınav başvuruları; yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) kayıtlı öğrenciler hariç, tüm 8'inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından merkezî olarak gerçekleştirilecektir.

4. Sınav, 2022-2023 öğretim yılında 8'inci sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacaktır. Sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır.

5. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacaktır. Birinci oturumda, 8'inci sınıf Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltilecektir. Merkezî Sınav başvuru ve sonuçlarıyla ilgili iş ve işlemler Bakanlık tarafından elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencinin herhangi bir sorunla karşılaşmaması için elektronik ortam üzerinde bilgilerinin kayıtlı ve güncel olması gerekmektedir.

 

   BAŞVURU İŞLEMLERİ

1-               2022-2023 öğretim yılında özel eğitim uygulama okulları ile bu okulun programlarının uygulandığı özel eğitim sınıfları hariç resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler ile geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8'inci sınıf öğrencilerinin (deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde -Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa- kayıtlı öğrenciler hariç), Merkezî Sınav başvurusu Bakanlık tarafından yapılacaktır.

 

2-      Geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8'inci sınıf öğrencilerinin Merkezî Sınav başvurularına dair bilgiler, okul koordinatörleri tarafından YÖBİS üzerinden kontrol edilerek gerekli güncelleme işlemleri 13 Nisan 2023 tarihine kadar tamamlanacaktır. Resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler, 03 Nisan 2023 tarihinden itibaren Merkezî Sınav başvurularına dair bilgilerini e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden görebileceklerdir.

    Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin Merkezî Sınav başvurusu, örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve öğrenim gördüğü okulun 8'inci sınıfında devam ediyor olmak şartıyla, Bakanlık tarafından yapılacaktır. Başvuru işlemleri ve özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili işlemler Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecektir. Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için uygulanacak sınav tedbir hizmetleri ile ilgili EK-2 formlarını düzenleyerek 14 Nisan 2023 tarihine kadar ÖDSGM'ye bildirecektir.

 

4-      Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin Merkezî Sınav başvurusu, örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve öğrenim gördüğü okulun 8'inci sınıfında devam ediyor olmak şartıyla, Bakanlık tarafından yapılacaktır. Başvuru işlemleri ve özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili işlemler Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecektir. Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için uygulanacak sınav tedbir hizmetleri ile ilgili EK-2 formlarını düzenleyerek 14 Nisan 2023 tarihine kadar ÖDSGM'ye bildirecektir.

 

5-             Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerden, 30/5/2019 tarihli ve 30789 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği" esas alınarak öğrenim belgesi kontrol edilenler Türkiye'deki 8'inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğrenim görüyor olmak şartıyla;

 

a)       Başvurularını, 03-13 Nisan 2023 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik veya Başkonsoloslukları üzerinden yapacaklardır.

b)      Kılavuzda yer alan EK-1 "Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Merkezî Sınav Başvuru Formu"nu eksiksiz ve doğru bilgilerle dolduracak ve yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik veya Başkonsolosluk yetkililerine onaylatacaklardır

c)       Yurt dışında öğrenim görüp e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrencilere ait başvuru belgeleri Büyükelçilik veya Başkonsolosluklarca odsgm_odydb@meb.gov.tr e-posta adresine 13 Nisan 2023 tarihine kadar gönderilecektir.

 

      Başvuru Belgeleri;

 - Bir adet vesikalık fotoğraf

 - Geçerli kimlik belgesi fotokopisi

 - Onaylı denklik belgesi

- EK-1 "Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Merkezî Sınav Başvuru Formu"nun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nüshası

      6. Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) kayıtlı öğrenciler, istemeleri hâlinde diğer illerde sınava girebileceklerdir.

a. Bu durumda olan öğrenciler başvuru döneminde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabileceklerdir.

b. Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde bulunan öğrencilerden il ve ilçe tercihinde bulunmayanların sınava girecekleri okullar Bakanlık tarafından belirlenecektir.

c. Başvurular, 03-13 Nisan 2023 tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapılacaktır.

 

       7.ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ İŞLEMLER

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime ve geçici eğitim merkezine devam edenlerin bilgilerinin okul müdürlükleri tarafından ilgili RAM'a gönderilmesi, Açık Öğretim Ortaokuluna devam edenlerin ise 13 Nisan 2023 tarihine kadar Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

Sınav tedbir hizmetinin alınabilmesi için;

a. Okul müdürlüğü, velinin/vasinin görüşünü de alarak öğrencilerin sınav hizmetiyle ilgili işlemlerinin takibinden birinci derecede sorumludur.

 b. Öğrencinin alacağı sınav tedbir hizmeti, velinin/vasinin görüşüne ve yetersizlik alanına uygun olarak okul müdürlüğü tarafından tespit edilerek ilgili RAM'a bildirilecektir.

c. Öğrencilere sınav tedbir hizmetinin sağlanabilmesi için RAM müdürlükleri tarafından bu öğrencilerin MEBBİS-RAM modülünde özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci olarak tanılanmış olması gerekmektedir.

ç. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin EK-2 "Sınav Tedbir Hizmetleri Bildirim Formu" ile gönderilen bilgilerinin MEBBİS-RAM modülüne işlendiğine dair belge, RAM müdürlükleri tarafından okul müdürlüklerine gönderilecektir.

d. Okul müdürlükleri tarafından RAM müdürlüklerine gönderilen EK-2 formları, RAM müdürlükleri tarafından saklanacak, ÖDSGM'ye gönderilmeyecektir.

e. RAM adreslerine ilişkin bilgilere https://orgm.meb.gov.tr internet adresinden ulaşılabilecektir.

f. Açık Öğretim Ortaokuluna devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere, Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce ÖDSGM'ye yapılan talepler doğrultusunda sınav tedbir hizmeti verilecektir.

g. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabileceklerdir.

 ğ. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere verilecek ek süre her oturum için ayrı ayrı uygulanacaktır.

 

      Kılavuza Ulaşmak İçin Tıklayınız

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Diyarbakır Ergani Ergani Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)