21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü ve Önemi

Down sendromu olan bireyler fiziksel özellikler bakımından benzerdir. Çekik ve küçük gözler, kıvrık serçe parmak, avuç içinde tek çizgi, kalın ense, kısa parmaklar ve ayak başparmağının diğer parmaklara göre daha açık olması belirgin özellikler arasındadır. Bu kişilerin sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Zihinsel ve fiziksel gelişimleri diğer bebeklere göre daha geri olduğu için çevrelerindeki kişilerin gerekli önlemleri almaları önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre down sendromu her 800 doğumda bir görülür. Dünya genelinde yaklaşık 6 milyon sendromlu birey vardır. 21 Mart tarihinde insanların tanı ve eğitimler hakkında bilgilenmeleri sağlanır. Kromozomla ilgili bozukluklar hakkında tarama testleri yapmak ve insanların USG incelemeleri hakkında bilgi edinmelerini sağlamak bu özel günün temel amaçları arasındadır.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Ülkemizde genetik farkındalık ile ilgili yapılan çalışmalar, ortalama 100.000 civarı insanın down sendromunu taşıdığını gösterir. 21 Mart tarihinde bu insanların haklarını savunmak için açıklamalar yapılır. Genetik farklılığa sahip kişiler daha hassas bir yapıya sahip olduğundan bu kişilerin topluma kazandırılması için etkinlikler düzenlenir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sivas Suşehri Suşehri Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)