Akçakalede Bir İlki Başararak Nasa Projesi İle Dünya Fotoğraflarını Çektik!

Okulumuz, Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Akçakale'de bir ilke imza atarak Fizik Öğretmenimiz Nazım ÇABUK öncülüğünde NASA Sally RIDE EarthKAM Projesini hayat geçirdi. 

Proje kapsamında, öğrencilerimiz ve Fizik Öğretmenimiz Nazım ÇABUK, 7 öğrencimizle birlikte ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) yörüngesinden dünyanın fotoğraflarını çekmeyi başarmışlardır. Çekilen fotoğrafları 9/A Bilişim Teknolojileri sınıfından Abdülhamit ESEN, slayt gösterisi halinde hazırlamıştır. 

Kısaca  Sally RIDE EarthKAM projesi, Sally RIDE EarthKAM projesi misyonu, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından yönetilmektedir. Öğrencilerimiz atmosfer koşullarının genel anlamda müsait olduğu yılın belli dönemlerinde, kendileri için Nasa veritabanında hazırlanmış bir platform aracılığıyla Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'nda görevli astronotlardan Dünyamızın fotoğraflarını istemektedirler. Öğrencilerimiz proje öncesinde iklimini, meteorolojik veya coğrafi durumunu, doğa olaylarını merak ettikleri bölgelerin koordinatlarını ve ISS'in bu misyonda hangi yörüngesinden, ne zaman, kaç mil yörünge uzaklığından geçeceği gibi teknik parametreleri de araştırıp not etmektedirler. NASA, her proje dönemine özel olarak, öğretmenin uygun gördüğü sayıda ve bir fotoğrafa bir adet eleştirilecek şekilde codewords serisi tayin edip öğretmenin yetkisine vermektedir. Öğrencilerimiz öğretmeninden aldıkları codewords (kodkelimeler) aracılığıyla ISS'in yörüngesi altında, doğru yörüngeden, doğru uzaklıkta doğru koordinatları belirlemek gibi bazı belli teknik kısıtlama ve kurallar çerçevesinde öncesinde araştırıp not aldıkları koordinatların gerçek fotoğraflarının sansürsüz şekilde çekilmesini talep etmektedirler.   

Birkaç gün sonra NASA tarafından projede sorumlu danışman öğretmene çekilen fotoğrafların 4312x2868 çözünürlüğünde tiff veya jpg formatlarında görüntüsünün alındığı bilgisi verilmektedir. Bu görüntüler sistemde öğretmenin ve öğrencilerin kullanımına açılmaktadır. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz oşinografi, coğrafya, fizik, meteoroloji, jeoloji, biyoloji ve ekoloji gibi bilimsel alanlarda ilgilerini çeken konularda bilgi sahibi oldukları gibi Türkiye Uzay Ajansı (TUA) başta olmak üzere ISS, NASA, ESA, JAXA, CNSA, RUSCOSMOS, ISRO hakkında da bilgi sahibi olmakta ve araştırmaya teşvik edilmektedirler. Ayrıca bu projede çekilen fotoğrafların Dünyamızın dönemsel değişikliklerini takip etmek, tektonik hareketlerin, meteorolojik olayların, okyanus tabanındaki değişimlerin, insan kaynaklı tahribatın, küresel ısınmanın etkilerinin uydu verilerini analiz etmek gibi bilimsel araştırmalarda kullanılmasının yanında çeşitli yarışmalarda yılın fotoğrafı ödüllü aldığı da görülmüştür. 

Projede emeği geçen Fizik Öğretmenimiz Nazım ÇABUK'a ve Öğrencilerimize teşekkür ederiz

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Şanlıurfa Akçakale Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)