Anaokulları Mahremiyet Eğitimleri Tamamlandı.

2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

KADİRLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ - KADİRLİ SOSYAL HİZMET MERKEZİ SOSYAL REHBERLİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ KAPSAMINDA ANAOKULLARI MAHREMİYET EĞİTİMLERİ SONUÇ RAPORU

 

Kurumumuz ile Kadirli Sosyal Hizmet Merkezi arasında 25.04.2018 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü kapsamında bir dizi çalışmalar planlanarak uygulanmıştır. Yapılan görüşmelerde her iki kurumun da ilçemiz anaokullarına bu yıl için çalışmalar yapmadığı öğrenilmiş ve planlamalar ağırlıklı olarak anaokulları hakkında olmuştur. Anaokulları öğrencilerinin ihmal-istismar bakımından risk altında olabileceği düşüncesiyle bu kavramları temel alan eğitimler üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda anaokulları öğrencilerine ‘Mahremiyet Eğitimi’ adı altında; vücudumuzdaki özel yerlerimiz, iyi dokunma-kötü dokunma, güvendiğimiz büyükler, HAYIR diyebilme, yardım isteyebilme ve tehlikeli yerler içeriklerini kapsayan eğitimler verilmiştir. Eğitimlerimiz öğrencilerin daha iyi anlayabilmesi ve aklında kalabilmesi için çeşitli materyaller ve videolarla desteklenmiştir. Bunun için özel ve özel olmayan yerlerimizi gösterebilmek amacıyla maketler hazırlanmıştır. İyi dokunma-kötü dokunma sonucunda neler hissedeceklerini algılayabilmeleri maksadıyla da duygularımızı içeren zarlar hazırlanmış ve eğitimlerde kullanılmıştır.

            Öğrencilere yukarıda verilen kavramlara ilişkin aşağıdaki bilgiler verilmiştir:

  • Özel yerlerimizi hiç kimseye göstermemeli ve dokundurtmamalıyız.
  • Banyoda, tuvalette ve üstümüzü değiştirirken yalnız olmalıyız.
  • Banyo veya tuvalette yardıma ihtiyaç duyarsak sadece anne-babamızdan yardım almalıyız.
  • Sadece hasta olduğumuzda, anne-babamız yanımızdayken doktorların özel bölgelerimize dokunmasına izin verebiliriz.
  • Ailemizin izni olmadan hiçbir yere gitmemeliyiz. (Komşu, arkadaş, akraba vb)
  • İnşaat alanları, terk edilmiş-ıssız yerler, boş alanlar, tenha olabilecek oyun alanları vb. yerlere tek başına kesinlikle gidilmemeli.
  • 2 Dokunma türü vardır. Bunlar;
  • 1. İyi Dokunuş: Kendimizi iyi, mutlu hissettiren dokunmalar.
  • 2. Kötü Dokunuş: Kendimizi kötü, üzgün hissettiren dokunmalar.
    • İstemediğimiz bir davranışla karşılaştığımız zaman uygun tepkiler verebilmeliyiz. Bunlar:
    • HAYIR DE! BAĞIR! İMDAT DE! ÇIĞLIK AT! KARŞI KOY!
    • SERTÇE İT! VE HEMEN ORADAN UZAKLAŞ.
    • Hoşuna gitmeyen, kendini kötü hissettiren, seni utandıran bir davranışla karşılaştığında veya o davranışa maruz kaldığında hemen güvendiğin kişilere söylemelisin. UNUTMA;
    • Evde, ailenden
    • Okulda, öğretmenlerinden
    • Dışarıda, üniformalı kişilerden YARDIM İSTEYEBİLİRSİN.

            Kurumumuzdan 2 kişi, Sosyal Hizmet Merkezi’nden de 2 kişi olmak üzere toplam 4 personel eğitimleri vermiştir.

            İlçemizdeki 6 anaokulunda 40 sınıfta eğitim-öğretim gören toplam 905 öğrenciye eğitim verilmek üzere çalışmalar planlanmıştır. Fakat uygulama esnasında 2 anaokulundaki 1’er sınıfa yılsonu gösterilerinden dolayı çalışma yapılamamıştır.

            Şu an için toplamda 855 öğrenciye eğitim verilmiştir. Eksik kalan sınıflara da çalışmaların uygun bir zamanda yapılması düşünülmektedir.

            Gidilen okullarda öğrencilerimizin çoğunun anlattığımız konular hakkında bilgiye sahip olmaması yaptığımız çalışmanın önemini ortaya koymaktadır.

VELİ SEMİNERLERİ

            Sosyal Rehberlik İşbirliği Protokolü kapsamında Kadirli Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile ortak düzenlediğimiz veli seminerleri 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü 2 oturum olarak planlanıp yapılmıştır.

            Seminerlerin içeriğinde; çocuk ihmali, çocuk istismarı, cinsel istismar, risk altındaki çocuklar, çocuklara anne-babaların anlatması gereken; özel bölgeler, iyi dokunma-kötü dokunma, hayır diyebilme, iyi sırlar-kötü sırlar, güvendiğimiz büyükler, yardım isteyebilme gibi kavramlar ile cinsel istismara uğramış bir çocuğa nasıl yaklaşılmalı, yasal süreçleri, vaka analizleri, aile içi iletişimin önemi ve referans kitaplar hakkında bilgiler verilmiştir.

            İlçemizdeki 6 anaokulun 905 öğrenci velisine 2 oturumluk planlama yapılmıştır. Velilerimize 2-3 kez bilgi yazıları verilmesine ve söylenilmesine rağmen maalesef katılım çok düşük olmuştur. Sabah saat 10.00 oturumuna 4 veli, öğle sonu 14.00 oturumuna da 9 veli olmak üzere 905 kişilik veliden sadece 13 kişi gelmiştir.

            Bu durum, Anaokullarındaki çoğu öğrencimizin mahremiyet kavramı hakkında yeterli bilgiye ve yaklaşıma sahip olmadığı durumunu saptamamıza ve çocuk ihmali-istismarları gerçeği ile risklerinin devam etmesine rağmen çoğu velilerimizin isteksizliğini ve ilgisizliğini ortaya koymuştur.


2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI   “SOSYAL-REHBERLİK” İŞBİRLİĞİ KAPSAMINCA İLÇEMİZ ANAOKULLARINDA YAPILAN

MAHREMİYET EĞİTİMLERİNE İLİŞKİN İSTATİSKİ BİLGİLER

OKUL ADI

ÖĞRENCİ SEMİNERİLERİ

TARİH

ÖĞRENCİ SEMİNERİNE

KATILAN SAYISI

  1.  

Öğretmen Evi Anaokulu

10/05/2018

291

  1.  

Şehit Polis Fatih Mehmet Zorlu Anaokulu

11/05/2018

165

  1.  

Şehit Polis Emre Yalçın Anaokulu

14/05/2018

100

  1.  

Asiye Yüksel Anaokulu

15/05/2018

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Osmaniye Kadirli Kadirli Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)