Annelerin Bir Günü Değil Her Günü Kutlu Olsun

Anneler Günü, anneleri hatırlamak, anmak ve onurlandırmak gayesiyle tüm dünyada farklı zamanlarda kutlanan özel gündür.Anne insanlar açısından kutsal ve önemli bir yere sahip olan varlıktır.Doğumla başlayan yaşam serüvenimizde ilk önce tanıştığımız varlıktır anne! Bizi sevgisiyle, ilgisiyle büyüten, emek veren ve hayatımız boyunca yanımızda olup, bizi karşılıksız seven tek varlıktır.İlk gittiğimiz okul, ilk öğretmenimizdir. Anne kavramı hiç şüphesiz ki din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın evrensel düzeyde büyük bir öneme sahiptir. Değişik günlerde ve farklı ülkelerde kutsal bir değere sahip olan annelik, özel bir gün olarak kutlanır. Ve bu bir gelenek haline dönüşmüştür.Eski çağlarda anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların, Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlamıştır.Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini M.Ö 250 yıl öncesinden ana tanrıça Ki-bele onuruna kutlamışlardır. Yani bu özel günün kutlamaları çok eskiye dayanmaktadır.Peki, her mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan ve bir gelenek haline gelen anneler günü nasıl ortaya çıkmıştır?

Anneler Günü Tarihçesi:Günümüzde kutlanan anneler günü, ABD´de ortaya çıkmıştır. Anna Jarvis´in kaybettiği annesi için 1908 yılında başlattığı bir anma günüdür.Anna Jarvis, annesini kaybettiğinde 41 yaşındadır ve annesine hayattayken ilgi göstermediğini düşünür.1905 Mayıs´ının 2.Pazar günü Jarvis´in annesi ölünce hayatı boyunca sürecek olan üzüntüsü de başlamış olur.Bunun üzerine Jarvis, 1907 yılında arkadaşlarıyla beraber her Mayıs ayının 2. pazar gününü, anneler için kutlamaya karar verir. 1 yıl sonra başlayan kutlamalar yaygınlaşır ve herkes tarafından benimsenir.ABD Başkanı Woodrow Wilson, 1914´te Senato´nun da onayını alarak bugünü "Anneler Günü" ilan eder. Anneler gününün ´milli bir gün´ olması amacıyla Jarvis, arkadaşlarıyla birlik olup, bir kampanya başlatır ve başarılı da olur.

İlk Anneler Günü nasıl düzenlendi?:İlk anneler günü Jarvis´in annesinin haftalık ders verdiği Grafton´da ki kilisede gerçekleştirilir.407 anne ve çocuğun katılımıyla kutlanan bugün de Jarvis, annelere ve çocuklara annesini temsilen, karanfil dağıttırır. Temizliği, asaleti, şefkati ve sabrı simgeleyen beyaz karanfil o günden sonra Anneler gününü anlatan bir obje haline dönüşmüştür.Bütün dünya ülkelerinde farklı şekillerde kutlanan bugün, ABD çıkışlı bir gündür. Ülkemizde de Türk Kadınlar Birliği´nin önerisi ile 1955 yılından beri Mayıs ayının ikinci Pazar günü ´Anneler Günü´ olarak kutlanmaktadır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Gölbaşı Gündüz Alp İlkokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)