Bursluluk Sınavı Başvuruları Başlamıştır

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu 2021" yayımlandı.    5, 6, 7, ve 8. sınıflarla hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik düzenlenen sınav, 25 Nisan saat 10.00'da yapılacak. Sınav başvuruları, 8-26 Şubat'ta alınacak.    Başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin müracaatı, okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacak.    Sınav giriş yeri ilanı, sınav tarihinden en az 7 gün önce, sonuçlar ise 18 Haziran'da "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.    Öğrenciler, kılavuz ve ilgili mevzuata "www.meb.gov.tr" ve "odsgm.meb.gov.tr" adreslerinden ulaşabilecek.  Başvuruda esas olan ailenin 2020 yıllık gelir toplamı sonrası fert başına düşmesi gereken gelir ise 16 bin 80 TL olarak kılavuzda belirtildi.   

KILAVUZ İÇİN TIKLAYINIZ

EK 1 BELGESİ İÇİN TIKLAYINIZ

KILAVUZDA YER ALAN BAZI BİLGİLER ŞÖYLE:

ÖĞRENCİ VELİSİ VE OKUL MÜDÜRLÜĞÜNÜN DİKKATİNE

  • İOKBS'ye başvurmuş olan öğrenciler, bu kılavuzda yer alan hükümleri ve ilgili mevzuatta belirtilmiş olan hususları kabul etmişsayılır.
  • Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde sınava girerek bursluluk hakkı kazanan öğrenciler bursluluk hakkındanyararlanamaz.
  • İOKBS'yikazananöğrencilerinbursluluğayerleştirilmeleriiçinbelirtilentarihlerdebaşvuru yapmasından öğrenci velisi, bilgilendirme ve elektronik onaylamadan ise okul müdürlüğü sorumludur.

 GENEL AÇIKLAMALAR

  • 5, 6, 7, 8, hazırlıksınıfı, 9, 10 ve 11'inci sınıflara yönelik olarak İOKBS, 25 Nisan2021 tarihinde Türkiye saati ile saat 10.00'da yapılacaktır.
  • İOKBS,   başvuru   sayısına   bağlı    olarak    gerekli    görülen tüm sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir.
  • Sınav başvurusu 08-26 Şubat2021 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerindenonaylanacaktır.
  • Öğrenciler    "İOKBS   Başvuru    ve   Uygulama    Kılavuzu    2021"   ve    ilgili    mevzuata, https://www.meb.gov.tr ve https://odsgm.meb.gov.trinternet adreslerinden ulaşabileceklerdir.
  • Öğrencilerinsınavbaşvurusununyapılabilmesiiçinelektronikortamdakibilgileriningüncel olmasıgerekmektedir.
  • AçıkÖğretimLisesi,MeslekîAçıkÖğretimLisesi,AçıkÖğretimİmamHatipLisesive Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri bursluluktanyararlanamayacaklardır.
  • Taksirli suçlar ile kabahat nevînde olanlar dışında işlenilen suçtan dolayı hükümlü bulunan öğrenciler bursluluk sınavınabaşvuramayacaklardır.
  • Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler İOKBS'ye müracaat edebilecekler; sınavı kazananlar Millî Eğitim Bakanlığına bağlı yurt içindeki resmî, örgün okul/kurumlara (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) 30 Eylül 2021 tarihine kadar kayıt/nakil yaptırmaları hâlinde bu haklarındanyararlanabileceklerdir.
  • Ancak Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrencilerin (Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği'nin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan), özel okullara devam etmeleri durumunda da bursluluk hakları devam edecektir.
  • Ortaöğretim kurumlarında ortaöğretim süresi boyunca, bir defaya mahsus olmak üzere, parasız yatılı öğrenciler bursluluğa, burslu öğrenciler parasız yatılılığa geçebilir. Burslu öğrencilerin parasız yatılılığa geçişleri sınavsız, parasız yatılı öğrencilerin bursluluğa geçişleri ise Bakanlıkça her yıl merkezî sistemle yapılan bursluluk sınavına başvuru şartlarını taşımaları ve sınavı kazanmaları hâlinde gerçekleşecektir. Parasız yatılı olarak öğrenimine devam eden öğrencilere ayrıca bursverilmez.
  • İOKBS'ye başvuran öğrencilerin başvurularında; belgelerin eksik ve yanlış olmaması için öğrenci velilerine rehberlik edilmesi, başvuru şartları ve özellikle mali durum ile kontenjan türüyle ilgili belgelerin tam olup olmadığının okul müdürlüklerince kurulan komisyon aracılığı ile kontrol edilmesi, ayrıca "2021 İOKBS ADAY BAŞVURU BİLGİLERİ FORMU"nun komisyon üyelerince de imzalandıktan sonra başvurunun okul müdürü tarafından elektronik ortamda onaylanması gerekmektedir.

 1.         BAŞVURU ŞARTLARI

  1. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşıolmak,
  2. Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarınıtaşımak,
  3. Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıflarında öğrenciolmak,
  4. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,
  5. Aileninbiröncekimaliyılaaityıllıkgelirtoplamındanfertbaşınadüşennetmiktarın,içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2020 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2021 Mali Yılı için tespit edilen 16.080,00 (onaltıbinseksen) TL'yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2020yılında eldeettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.
  6. Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç, ailenin fert başına düşen geliri bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir.

 Maddi imkânlardan yoksun olma durumu:

 Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği'nde yer alan "EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname" de öngörülen ve bu beyana esas olan gelirin tespitinde;

  • EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname ile beyanaesasolanvelinin ve eşi çalışıyor ise aynı zamanda eşinin, bütün yıllık gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak 2020 yılına ait 12 aylık toplam gelirlerini (çalıştığı ve çalışmadığı aylar ile birlikte) gösteren belge,
  • Velinin ve eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası ile ilgili tedavi yardımı beyannamesi, varsa bakmakla yükümlü olduğu diğer şahıslarla ilgili mahkeme kararı örneği,
  • Velinin ve varsa eşinin bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin T.C.kimlik numaraları ile doğum tarihlerinin yazılı beyanı esastır.
  • "Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler"den durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla "EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname"istenmez.

 2.         BAŞVURU İŞLEMLERİ

 2.1.   Yurt İçindeki Öğrencilerin Sınav Başvuruİşlemleri

 

a. Başvuru     işlemleri     https://www.meb.gov.trveya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerindenyapılabilecektir.

b. Sınav başvuruları 08-26 Şubat 2021 tarihleri arasındaalınacaktır.

c. Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusunuyapabilecektir.

ç. Öğrenci velisi, "EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname" ve eklerini, okul müdürlüğüne teslim edecek ve başvurunun yapılmasını sağlayacaktır.

Başvuru işlemi yapılırken öğrenciyle ilgili elektronik ortamdan alınan bilgiler velisitarafından kontrol edilerek (adı/soyadı, ana adı, baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, doğum tarihi, sınavda tedbirhizmetialınmasınıgerektireceközeleğitimihtiyacı/yetersizlikdurumu,alanı/dalı,sınıfı) varsa yanlışlıklar başvurudan öncedüzeltilmelidir.

d. Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Başvurunun yapıldığına dair okul müdürlüğü tarafından onaylanan ve veli tarafından imzalanan başvuru belgesi sınav bitimine kadarsaklanacaktır.

e. Başvuru onaylandıktan sonra elektronik ortamda yapılacak değişiklikler başvuru bilgilerinideğiştirmeyecektir. Bu nedenle onaylama işleminden önce bilgilerin doğruluğu veli ve okul yöneticilerince titizlikle incelenmelidir. Bundan sonra yapılan başvurular ve talepler kesinlikle dikkatealınmayacaktır.

 

2.2.     KKTC ve Yurt Dışındaki Öğrencilerin Sınav Başvuru İşlemleri

 

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı T.C. vatandaşı olan öğrenciler sistem üzerinden, KKTC vatandaşı olan öğrenciler ise KKTC kimlik numarası ile eğitim ataşeliği/müşavirliğiüzerinden başvuruyapabileceklerdir. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler, 30/05/2019 tarihli 30789 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği" dikkate alınarak denklikleri yapıldıktan sonra sınava başvuruyapabileceklerdir.

Yurt dışında e-Okul Sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler;

 Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği dikkate alınarak denklikleri yapıldıktan sonra başvurularını Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ya da Başkonsoloslukları üzerinden yapabileceklerdir.
Kılavuzda yer alan "EK-2 Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin İOKBS Başvuru Formu"nu eksiksiz ve doğru bilgilerle dolduracak ve yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ya da Başkonsolosluk yetkililerineonaylatacaklardır.
Yurt dışında öğrenim görüp e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrencilere ait belgeler BüyükelçilikyadaBaşkonsolosluklarcaodsgm_odydb@meb.gov.tre-postaadresinebaşvuru süresinde gönderilecektir. Ayrıca e-posta yolu ile gönderilen belgelerin asılları da Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No:8 Teknikokullar/Yenimahalle/ANKARA adresine en geç 04 Mart 2021 tarihinde ulaşacak şekildegönderilmelidir.

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerden istenecek belgeler; 

  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Geçerli kimlik belgesi fotokopisi
  • Onaylı denklikbelgesi
  • "EK 1- Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname" ve eklerinin eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nüshası
  • "EK 2- Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin İOKBS Başvuru Formu"nun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nüshası 
  • Yurt dışından sınavlara girmek için başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik varsa bu öğrenciler sınavlara giremeyeceklerdir. Faks yoluyla gelen formlar kabul edilmeyecektir.

 KKTC ve yurt dışından başvuru yapan öğrencilerden sınavı kazananlar, 2021-2022 öğretim yılından itibaren MEB'e bağlı yurt içindeki resmî örgün okul/kurumlarda (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) öğrenimlerine devam etmeleri hâlinde bursluluktan yararlanabileceklerdir. Yurt dışındaki okullarda öğrenimine devam eden veya bu okullara kayıt yaptıran öğrencilerin burslulukları iptal edilecektir. 

 

3. BAŞVURUNUN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR

 Öğrencinin;

  • Elektronik ortamdaki bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişkivarsa,
  • Okul müdürlüğü, elektronik ortamda başvurusunu onaylamamışsa,
  • Başvurusu için gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul müdürlüğüne teslim edilmemişse,
  • Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gördüğü hâlde, denkliği usulüne uygun düzenlenmemişse

başvurusu geçersiz sayılır.

 

4. SINAV GİRİŞ YERİ VEBELGESİ

 Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler sınav tarihinden en az 7 gün önce www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır.

 Fotoğraflı sınav giriş belgesi elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulacaktır. Fotoğraflı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenci, fotoğraflı sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Doğal afet, yangın, karantina ve benzeri olağanüstü durumlarda Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi üzerine ÖDSGM'nin uygun görüşü ile öğrencinin sınav yeri değiştirilebilecektir.

 

5. SINAVIN KAPSAMI

Aşağıdaki tablolarda sınav kitapçığında bulunan dersler ve derslere ait soru dağılımları yer almaktadır.

  Tablo-1 

5, 6 ve 7'nci Sınıflar

Sıra No

Ders Adı

Soru Sayısı

1

Türkçe

25

2

Matematik

25

3

Fen Bilimleri

25

4

Sosyal Bilgiler

25

 

 Tablo-2 

8. Sınıf

Sıra No

Ders Adı

Soru Sayısı

1

Türkçe

25

2

Matematik

25

3

Fen Bilimleri

25

4

Sosyal    Bilimler     (T.C.    İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ileDin

Kültürü ve Ahlak Bilgisi)

25

 

Tablo-3

Hazırlık Sınıfı (8. sınıf müfredat programından

hazırlanacaktır.)

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kars Sarıkamış Sarıkamış İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)