Çerkeş'te Rahim Ağzı Kanseri Semineri

Çerkeş Halk Eğitim Merkezi'nde, Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili bir seminer düzenlendi. Seminere, İlçe Toplum Sağlığı Başkanı Görkem Berber ve Gülay Can Hemşire konuşmacı olarak katıldı.

Seminere, Çerkeş'teki kadın ve kız öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Seminerde, Rahim Ağzı Kanseri'nin nedenleri, belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgiler verildi.

Görkem Berber, Rahim Ağzı Kanseri'nin, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirterek, "Rahim Ağzı Kanserinden korunmak için, düzenli olarak Pap Smear testi yaptırmak ve HPV aşısı olmak çok önemlidir" dedi.

Gülay Can Hemşire ise, "Rahim Ağzı Kanseri'nin erken teşhis edilmesi halinde, tedavide başarı oranı çok yüksektir. Bu nedenle, düzenli olarak Pap Smear testi yaptırmayı ihmal etmeyin" diye konuştu.

Seminer sonunda, katılımcılara Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili broşürler dağıtıldı.

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim Ağzı Kanseri, rahim ağzının iç kısmını kaplayan hücrelerde gelişen bir kanser türüdür. Rahim ağzı, rahimin vajinaya açılan kısmını oluşturur.

Rahim Ağzı Kanseri'nin nedeni, Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonudur. HPV enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.

Rahim Ağzı Kanseri'nin belirtileri arasında, vajinal kanama, vajinal akıntı, kasık ağrısı ve ilişki sonrası kanama yer alır.

Rahim Ağzı Kanserinden korunmak için, düzenli olarak Pap Smear testi yaptırmak ve HPV aşısı olmak önemlidir.

Pap Smear Testi Nedir?

Pap Smear testi, rahim ağzından alınan bir örnekle, rahim ağzı kanseri riskinin değerlendirildiği bir testtir.

Pap Smear testi, her kadın için 21-29 yaş arasında her 3 yılda bir, 30-65 yaş arasında ise her 5 yılda bir yaptırılması önerilir.

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşısı, Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan bir aşıdır.

HPV aşısı, 9-26 yaş arası kadınlara ve erkeklere uygulanabilir. Aşı, 3 doz halinde yapılır.

HPV aşısı, rahim ağzı kanseri, rahim ağzı siğili, anal kanser, ağız ve boğaz kanseri ve penil kanser gibi HPV ile ilişkili hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Çankırı Çerkeş Çerkeş Halk Eğitimi Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)