Çocuklarda Öfke Kontrolü

Çocuk gelişiminde incelenen ve üstünde durulan konu başlıklarından biri olan öfke kontrolü, oldukça dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.  Anne ve babanın çaresiz kaldığı anların başında yer alır çocuklarda görülen öfke anları... Okulumuz Rehber Öğretmeni Zeynep Burcu SÖYLER tarafından anasınıfı öğrencilerimize "Öfke Kontrolü" ve "Mahremiyet" ile ilgili farkındalık eğitimi verildi. 

Çocuk gelişiminde incelenen ve üstünde durulan konu başlıklarından biri olan öfke kontrolü, oldukça dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

Çocuklarda öfkeyi anlayabilmek en önemli başlangıçtır. Çocuklar doğdukları an itibari ağlayarak çözüm bulmayı öğrenirler.  Bebekler dünyaya gelişlerinin ardından acıkma, ağrı vb. ihtiyaçlarının giderilmesi için ağlar. Çözümü ağlayarak yaptırmakta bulan bebek ilerleyen yaşlarında bu alışkanlığını sürdürür. Bu başlangıç unutulmadan davranış biçimi seçilmelidir. Çocuklarda öfkenin başlıca sebebi istediğini yaptırmaktır. Çocuk isteğini belirtir, ebeveynler onu onaylamaz ve işte bu noktada öfke krizleri belirir. Hiçbir çocuk ‘hayır’ sözcüğünü kabul etmez, istediğini yaptırmaya çalışır. İsteğini kabul ettirmeye çalışan çocuk bunu öfkesi ile çözmeye çalışır. Ağlama krizleri, vurma, ısırma gibi tekiler sergiler.

Anne ve babaların öfke kontrolünü sağlaması için ilk yapmaları gereken onu anlamaya çalışmaktır. Sakin davranmak ve kararlı olmaktır. Çocuk bu dönemlerinde kendini merkez kabul eder ve her şey istediği gibi olsun ister. Bunun bilincinde olan anne-babalar tek bir yargı üstünden ve net cevaplar vermelidir. Anne de baba da aynı tepkileri göstermelidir. Çocuğun yemek yemesi gerekiyorsa, ona yemek yemek ister misin? Değil; yemek yeme vaktin geldi şeklinde net ve keskin cümleler kullanmalıdır.

Tüm çabalara rağmen çocuktaki öfke kontrolü geliştirilemediyse, mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Öfke duygusunun yoğun olduğu dönemlerde, aile bireyleri sakinlik içinde ve net tavrını bozmadan tepki göstermelidir.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Gölbaşı Gündüz Alp İlkokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)