Değerler Eğitimi: Özür Dilemek

       Özür dilemek¸ yaptığımız hatalardan ve haksızlıklardan pişman olmaktır.
Bazen içinde bulunduğumuz ruh hali sonradan pişman olacağımız hareketler yapmamıza neden olabiliyor. Hatasız kul olmaz, ama hatalarımızla sevdiğimiz ve değer verdiğimiz insanları üzebiliyoruz. Bazı durumlarda yanlışımızı düzeltebilirken bazı durumlarda özür dilemekten başka bir şey gelemiyor elimizden.

       Özür dilemek adım atmaktır, adım atan insan karşısındakinin duygularına önem veren insandır. Özür dilemek bizi alçaltmayacağı gibi onur duyacağımız bir davranıştır.

       Her insan egolarının dürtüleri doğrultusunda hareket eder, kimimiz egolarımıza esir düşerken kimilerimiz onları alt edebilir. Özür dilemek de karşımızdaki insanı egolarımızı yok sayacak kadar önemsediğimizin kanıtıdır.

        Hatamızın farkına varıp özür dilediğimizde  o hatayı tekrarlamayacağımızın en azından tekrarlamamaya çalışacağımızın garantisini vermiş oluruz.

                                   Özür dileme ile ilgili bazı hadis-i şerifler:

“Özür dilemek üzere gelen din kardeşiniz, niyetinde samimi olmasa da, özrünü kabul edin. Böyle yapmayan Kevser havuzu başında yanıma gelemez." (bk.Hakim, 4/170)

"Din kardeşinin özrünü kabul etmeyen, Kevser havuzundan içemez." (Münavi, Feyzü´l-kadir, 3/1181)

"Müslüman kardeşinin özrünü kabul etmemek günahtır." (Ebu Davud, el-Merasil, 1/351-h. no:521; İbn Mace, Edeb,23)

"Özrü kabul etmeyen, özür dileyenin günahını yüklenmiş olur." (İbn Mace, Edeb, 23)

Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allah Teâlâ´nın sıfatlarındandır. Böyle özrü de kabul etmeyene, Allah Teâlâ azap ve gazap eder.

Okulumuzda öğrencilerimize özür dilemenin güzelliklerini anlatabilmek amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Keçiören Keçiören Yunus Emre İlkokulu

Kaynak:https://yunusemre.meb.k12.tr/icerikler/degerler-egitimi-ozur-dilemek_4769632.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)