Değerler Eğitiminde Mart Ayı "Dürüstlük"

Okulumuzun değerler eğitimi kapsamında öğrencilere sunduğu Mart ayı konumuz :DÜRÜSTLÜK

Türkçe öğretmenimiz Cemal AKDOĞAN  ve öğrencilerinin üzerinde durduğu dürüstlük konulu pano çalışmasını sizlerle paylaşmaktayız.Peki sizce de dürüstlük nedir?

Dürüstlük sözlükte "doğruluk, özü sözü bir olma, olanı olduğu gibi yansıtma, gerçeği saklamama, bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama" olarak tanımlanır.

Dürüst İnsanın en önemli yanı yalan söylemez. Verdiği sözü tutar. Çevresine örnek olur. İşlerini zamanında yapar. Özü sözü birdir. Güven verir. Karşısındakini aldatmaz. İnsanlar tarafından sevilip sayılır, ortamda aranan insandır. Buluşmalarına vaktinde gelir. Yaptığı işi en iyi şekilde yapar. Kazandığı parayı hak eder. Verilen görevden kaçmaz. Çıkarlarının yerine doğruları tercih eder. Öz eleştiri yapar, kusurlu yanlarını kabul edip düzeltmeye çalışır. Başkalarına karşı hoşgörülüdür.Dürüstlüğün ilk göstergesi sözde doğruluktur. Sözde doğru olma hassasiyeti, kişilik mayamıza dürüstlük aşısı yapmak gibidir. Diğer bir ifadeyle sözdeki doğruluk, öze ve davranışa dürüstlük kıvamı yükler ve şahsiyet dilini etkinleştirir. Bu hakikat Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve selem- tarafından da şöyle ifade edilir:

"Size doğruluğu ve dürüstlüğü tavsiye ederim. Zira doğruluk, kişiyi erdemli bir hayata taşır. Böyle iyilik ve güzelliklerle dolu bir hayat da insanı cennete kavuşturur. Kişi doğru sözlülükte sebatkâr olursa, Allah katında özünde ve sözünde dosdoğru insan, yani "sıddîk" diye yazılır. Yalandan da kaçının, zira yalan kötülüğe götürür, kötülük de cehenneme iletir. Kişi yalan söyledikçe ve yalan peşinde koştukça Allah katında yalancı yazılır."

....

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kars Sarıkamış İnkaya Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)