Dijital Bağımlılık İle Mücadele

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Teknoloji bağımlılığı, teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâlidir.

Teknolojiyi bağımlılığından korunmak için kişinin boş zamanlarını yapılandırması, sosyal hayatını değiştirmesi, sanal dünyadan uzaklaşıp gerçek hayatla bağlantı kurması önemlidir. Burada kişinin ilgi alanları doğrultusunda yeni bir hobi edinmesi, arkadaşlarıyla yüz yüze vakit geçirmesi ve ailesiyle dışarda aktiviteler planlaması gerekir. Kısacası, çevrim içi yapmış olduğu aktiviteleri çevrim dışı olarak yani gerçek hayatta da gerçekleştirmesi önemlidir.

Bunların yanında kişinin yaşamış olduğu sürece dair farkındalığının/iç görüsünün gelişmesi önemlidir. Burada da kişinin teknoloji/internet kullanımı ve etkileriyle ilgili doğru bilgi sahibi olması, teknoloji/interneti yoğun kullanmanın kendisi üzerindeki olumsuz etkilerini fark etmesi önem taşır. Diğer bir deyişle, kişinin interneti/teknolojiyi fazla kullandığında hayatında nelerin değiştiği ve bu değişikliklerin hayatında ne tür sorunlara yol açtığını fark etmesi ön plandadır. Bu farkındalık ve iç görü kişiyi sorunun çözümüne yönelik adımlar atma noktasında motive edecektir.

 

Dijital balımlılık/Teknoloji bağımlılığı konusunda Yeşilay'ın içeriklerine ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız:

https://www.yesilay.org.tr/tr/bagimlilik/teknoloji-bagimliligi 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Maltepe Maltepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)