Dikkat, Odaklanma ve Motivasyon Ekiskliği

DİKKAT VE MOTİVASYONUN ÖNEMİ

DİKKAT VE MOTİVASYONUN ÖNEMİ

 
 
      
 
 

Dikkat ve motivasyon çocukların tüm yaşamsal faaliyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Çocukların akademik açıdan dikkat ve motivasyonlarının oldukça önemli olduğunun hepimiz farkındayızdır. Dikkat; bütün duygu ve düşünce gücünü tek bir noktaya, bir konu üzerinde yoğunlaştırabilmektir. Dikkat öğrenmeyi etkileyen faktörlerden biri olduğundan önemi büyüktür. Çünkü dikkatini veremeyen, odaklanma sorunu yaşayan, dikkatini sürdürmekte zorluk çeken çocuklar hayatın diğer alanlarında da zorluk yaşamaktadırlar.

 
 

Motivasyon; bireylerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kendi arzu ve istekleri doğrultusunda davranmasını içerir. Motivasyon, bireyin öğrenmesini ve davranışları etkileyen önemli bir güçtür. Bireyin çalışmasını ve belirli bir amaca doğru harekete geçmesini sağlar. Motivasyon için en önemli ihtiyaç doğru bir hedeftir. Özellikle okul dönemindeki öğrenciler için oldukça önemli ve başarı getiren güçlü bir etmendir. Bu etmen, çocukların arzu ve isteklerini etkileyerek, onların kendilerini kontrol etmelerini sağlamasına yardımcı olacaktır.

 
 
  Dikkat ve motivasyonu arttırabilmek için neler yapılabilir?

 

  • Uzun çalışma süreleri çocuklar için oldukça zordur. Genellikle dikkatlerinin dağılmasına ve dersi anlamamalarına sebep olur. Bunun için çocuğa uygun bir şekilde çalışma düzeni ayarlanmalıdır. Düzenli ve uygun zamanlarda çalışmak çocuğun dikkatini sürdürmesini ve dersi öğrenmesini sağlayacaktır.

  • Çocukların bir süre sonra enerjilerini atmaları gerekmektedir. Arkadaşlarıyla oyun oynamasına, sportif veya sanatsal faaliyetlere katılmasına izin verilmelidir. Onların hoşlandığı hareket içeren ve mutlu edecek aktivitelerde bulunması için onları desteklemek ve doğru yönlendirmek gerekir.

  • Çocukların dikkatini ve motivasyonunu yeterince verememeleri genellikle onların ilgilerinden yola çıkarak hareket edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Onların mevcut olan ilgilerini öğrenip, ona göre hareket etmek gerekir.

  • Çocukların güven duygusunu geliştirmeye yardımcı olmak onların motivasyonunu oldukça arttırmaya yarayacaktır.

  • Hedef belirlemenin de dikkat ve motivasyon üzerinde önemi büyüktür. Hedefinin farkında olan çocuk motivasyon sağlayıp, daha dikkatli davranmasına neden olacak ve zaman içerisinde kendisine olan güveni artacaktır.

  • Çocukların dikkatini çekebilmek ve motivasyonlarını sağlayabilmek için öğrenmelerini anlamlı ve değerli kılabilmek gerekir. Eğer çocuk herhangi bir bilginin faydalı olduğuna ikna olursa, dikkatini o yöne rahatlıkla verebilecek ve o konu daha ilgi çekici hale gelecektir.

  •  

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Artvin Şavşat Nedim Urhan Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)