Dilimizin Zenginlikleri Projesi "Dîvânu Lugâti’t - Türk" Okumaları Serisi - 2

Kaşgarlı Mahmut Türk yurdu ve Türk milletinin tarihi rolü hakkında bilgi verirken şunları yazar: “Tanrının devlet güneşini Türklerin burçlarında doğurmuş olduğunu ve onların mülkleri üzerinde göklerin bütün teğrelerini döndürmüş bulunduğunu gördüm. Tanrı onlara Türk adını verdi ve onları yeryüzüne ilbay kıldı. Zamanımızın Hakanlarını onlardan çıkardı, dünya milletlerinin idare yularını onların ellerine verdi, onları herkese üstün eyledi. Kendilerini hak üzere kuvvetlendirdi, onlarla birlikte çalışanı onlardan yana olanı aziz kıldı ve Türkler yüzünden onları her dileklerine eriştirdi, kötülerin –ayak takımının- şerrinden korudu.”

Divanü Lügati’t-Türk’ün edebi önemi çok büyüktür. Bu kitabı bir ölçüde “Eski Türk edebi mirasının külliyatı” veya “Eski Türk sözlü edebiyatının ansiklopedisi” diyebiliriz. Çünkü onda Türk milletinin sadece yazarın yaşadığı devirde değil, ondan birçok asırlar öncesinde dünyaya gelen şiir ve destanları, atasözleri ve deyimleri, vecizeleri, sanatsal benzetmeleri vb. muhteşem örnekleri vardır. Bu hususta Kaşgarlı Mahmut: “Ben bu kitabı hikmet, seci’, atalar sözü, şiir, recez, nesir gibi şeylerle süsleyerek hece harfleri sırasınca tertip ettim. İrdemen onu yerinde bulsun, arıyan sırasında arasın diye her kelimeyi yerli yerine koydum; derinliklerini alana çıkardım; katılıklarını yumşattım. Yıllarca bir çok güçlüklere göğüs gerdim” diye yazmaktadır.

Bu çalışmada, okulumuz matematik öğretmeni Hakan Arslan hocamızın sesinden "Kış ile Yazın Atışması" adlı şiiri dinliyoruz.

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Nevşehir Gülşehir Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)