Diyabet Bilinci

 Diyabet (şeker hastalığı) süreğen hastalıklar içinde önemli bir yere sahiptir. Diyabetin önemi görülme sıklığının giderek artmasının yanında değişik organlarda ilerleyici hasarlara yol açabilmesinden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 2.2 milyon bilinen diyabetli, 2.5 milyon kadar da hastalığından habersiz diyabetli bulunduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca ölüme yol açan nedenler arasında da üst sıralarda yer almaktadır.Diyabet insülin yetersizliği ya da eksikliği sonucu ortaya çıkan karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasının bozukluğudur. Diyabette görülen metabolik değişiklikleri insülin yetersizliğinin derecesi belirler. İnsülin yetersizliği ya da yokluğuna bağlı olarak oluşan çeşitli metabolik değişikliklere bağlı olarak, hastada hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği), ketoasidoz (yağların yanması sonucu ortaya çıkan asitlerin artışı), ve protein yıkımı gelişmektedir. Kan glukozu (kan şekeri) 180 mg/dl'nin üzerine çıktığında idrarla atılmaya başlar. Bu durum su ve elektrolit kaybına neden olur. Su kaybı sonucu kişide çok su içme isteği oluşur.

İnsülün yetersizliği glukozun (şekerin) enerji amacı ile kullanılmasını önler, yağlar ve proteinlerin enerji için kullanımını artırır. Yağların yakılması sonucu açığa çıkan ketıasitler asidoza neden olurlar. Proteinlerin enerji amacı ile yakılması aşırı yorgunluğa ve organların fonksiyonlarının bozulmasına neden olur ve kilo kaybı oluşurFiziksel aktivite azlığı diyabet oluşumuna yol açan önemli bir faktördür. Bazı glukoz toleransı bozuk bireylerde diyet ve egzersizle diyabet görülme oranının önemli ölçüde azaltılabildiği bildirilmektedir. Egzersiz, pek çoğu aşırı kilolu olan Tip 2 diyabetlilerde kilo kaybı sağlamada etkili olmaktadır. Egzersiz kilo kaybı sağlamasa bile Tip 2 diyabette kan glukozunun kontrol edilmesinde büyük yarar sağlayabilmektedir. Ancak, egzersizin bu yararlarının yalnızca düzenli yapıldığında gerçekleştiği ve egzersizin etkisinin en fazla 2-3 gün sürdürülebildiği vurgulanmaktadır.iyabetli bireyler hastalıklarını kontrol edebilmek için beslenmelerini, fiziksel aktivitelerini ve tedavilerini düzenleme ve takip etme becerisi kazanmak ve sağlıklı yaşama davranışlarını alışkanlık haline getirmek durumundadırlar. Hastaya bu becerilerin kazandırılması için eğitim önemli bir araçtır. Diyabetlinin eğitimi bu alanda çalışan sağlık personelinin ( başta hemşire ve diyetisyen olmak üzere) önemli bir görevdir. Diyabetlinin bilgilenmesi ve diyabetli ile sağlık çalışanlarının iyi bir ekip işbirliği içinde çalışmaları, diyabetle başedebilme, daha uzun, daha sağlıklı ve aynı zamanda daha kaliteli bir yaşam sürmenin anahtarıdır. Diyabetli gençler ve yetişkinlerin biraz dikkat ile yaşamlarını normal olarak sürdürmeleri mümkündür.

Öğrencilerimizin Şeker hastalığı konusunda bilinçlenmeleri amacıyla Okulumuzda diyabet  konulu seminer düzenlenmiştir. Seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Malatya Kale İzollu Çok Programlı Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)