Dünya Felsefe Günü

Dünya Felsefe Günü
Türkiye Felsefe Kurumu başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi tarafından kutlama önerisi dile getirilen Dünya Felsefe Günü, 2002 yılından beri her sene kasım ayının 3. perşembesinde kutlanılmaktadır.
Bu günün anlam ve önemini anlamak için öncelikle felsefenin işlevini ve önemini anlamak şarttır. Bireylerin karar mekanizmalarını geliştirmelerinin temelinde "sorgulamak ve soru sormak" eylemi vardır. Yeni fikirlere ulaşmak, farklı bakış açılarına sahip olabilmek adına felsefe, bireylerin en büyük yardımcısıdır. Birincil ihtiyaçları elde etmek için dahi soru sorma, sorgulama yöntemi gereklidir. Bu sebeple felsefe, farkında olsak da olmasak da yaşamımızın bir parçasıdır. Diğer bütün disiplinlerin ilerlemesinde ihtiyaç duyulan felsefe için yalnızca düşünebilen bir akıl yeterlidir. Öyleyse hayatı anlamlandırmak ve dünyaya katkı sağlamak için en temelde yatan araçlar, akıl ve felsefedir. Vincenzo Gioberti'nin de dediği üzere: Felsefe, tüm bilimlerin ruhudur.
Her düşüncede felsefenin bir kırıntısına rastlamak mümkün. Hepimiz bir yerlerde düşünüp dururuz hayatı. Sorgularız kararlarımızı. Hatalarımızı anlamaya çalışırız. Neden düşünmek? Bu bir içgüdü mü? İçimizdeki ses neden orada? En yalnız olduğumuz zamanlarımızda neden ona sığınırız? Felsefe, sarmaşık gibi bütün hayatımızı sarmış sarmalamıştır sanki. Hayatımızın bu denli içinde olmasına rağmen toplumların büyük çoğunluğu tarafından yalnızca bu alanda eğitim görenleri ilgilendiren bir konu olarak görülmektedir. Oysaki felsefe; insanı insan yapan en önemli özellik olan düşünmek üzerine kurulu, bir sistemi olmayan, tıpkı insan gibi sınırı olmayan, fazlasıyla değişken, uçsuz bucaksız bir dünyadır. Bu nedenle felsefeye baktığımız zaman hayata bakarız aslında.  
Çoğu toplumun felsefeyle ilgili sabit bir düşüncesi vardır:  Felsefeyle ilgilenmek, bizlere somut olarak hiçbir fayda sağlamaz. Bu, oldukça yanlış bir kanıdır. Doğru olan düşünce yapısı ise şudur: "Felsefe sayesine ahlak, sanat, hukuk, toplum, iktisat, siyaset, teknoloji, mühendislik, mimarlık, tıp gibi alanlarda ontolojik bakış ve epistemolojik donanım uygulanır -ki bu uygulama her alandan elde edilen yeni pratik bilgiye kaynaklık eder. Uygulamadan elde edilen bu bilginin de genelleştirilip tüm alanlar için uygulanır kılınabilmesi işi, felsefenin üstesinden gelmesi gereken bir ödevdir." Bu bakış açısını toplum olarak ne kadar kısa sürede benimsersek, felsefeye ve felsefecilere hak ettikleri ilgiyi ne kadar çabuk verirsek toplumsal gelişim hızımız da o denli ivme kazanacaktır.
Dünya Felsefe Günü'nü kutlamak, bu denli önemli olan felsefe olgusunun toplumlar için görünmezliğini ortadan kaldırmak adına oldukça önemli bir adımdır. Bu gün için yapabileceğimiz farkındalık oluşturmaya yönelik bazı hareketler vardır: Felsefeyi toplu olarak anmak, genel anlamda felsefe üzerine düşünmek, felsefeyle meslek olarak uğraşanların yaptıkları işe "faydasız" gözüyle bakmak yerine destek çıkmak, insanlığın birçok konuda ilerlemesine öncülük eden düşünürleri anmak ve felsefeye katkıları üzerine düşünmek bunlardan bazılarıdır.
Öncelikle felsefe alanında eğitim alan, felsefeyi hayatının merkezine koyup onu bir yaşam biçimine çeviren herkesin; ardından da sorgulayabilen her bireyin Dünya Felsefe Günü kutlu olsun...

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Adıyaman Sincik Sincik Anadolu İmam Hatip Lisesi

Kaynak:https://sincikaihl.meb.k12.tr/icerikler/dunya-felsefe-gunu_10294870.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)