Ebe Yardımcılığı

EBE YARDIMCISI

                Ebe Yardımcısı; Ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirtmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine, ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

                Ana-çocuk sağlığı hizmetlerini yürüten, doğum öncesi, doğum, doğum sonrası hizmetleri veren, 0-6 yaş grubu çocuk beslenme aşıları yapan, aile planlaması, kişisel temizlik kuralları, ilkyardım, bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korunma - savaşla ilgili konularda bireye, aileye, topluma sağlık eğitimi veren, doğum, ölüm istatistik verileri toplayan, değerlendiren kamu kuruluşları ile gerekli iş birliğini sağlayan insani ve ahlaki davranışları ile örnek meslek mensubudur.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

                Mesleğin eğitim süresi 6 yıldır. Eğitim teorik ve pratik eğitimlerden oluşur. Öğrenciler eğitimleri süresince; Kadın hastalıkları ve Doğum Dersi, Ana ve Çocuk Sağlığı Hizmetleri ve Eğitimi, Çocuk Sağlığı ve hastalıkları bilgisi, Ruh Sağlığı, Ebelikte Yöntem,  Aile Planlaması, İlkyardım, Anatomi ve Fizyoloji, Histoloji, Farmakoloji, Beslenmeye Giriş, Patoloji, Halk Sağlığı ve Ebeliği derslerini alırlar. Bu meslek derslerini : Hastane, Doğum Evi ve Ana - Çocuk Sağlığı Merkezlerinde uygulamalı olarak yaparlar.

GÖREVLERİ

                Sağlık kuruluşlarında veya evlerde kadınların hamilelik süresince sağlık kontrollerim yapar, gerekli tavsiyelerde bulunur, hastanelerde ebeye doğum sırasında yardımcı olur, Yeni doğum yapan annenin bakımını yapar, normal dışı acil doğum vakalarının hastanelere gönderilmesine çalışır, bazı kadın hastalıklarının tedavisinde hekimle işbirliği içinde tedaviyi uygular, Aile planlaması, ana-çocuk sağlığı konularında kadınları eğitir.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Ebe olmak isteyenlerin;

                Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlara yardım etmekten hoşlanan, Sorumluluk duygusu yüksek, çabuk ve doğru karar verebilen, temiz, dikkatli, titiz, tedbirli, tertipli, şefkatli, sevecen, bedence sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı kimseler olmaları gerekir. Ebelik mesleği yalnızca bayanlara açık bir meslektir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İS BULMA OLANAKLARI

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kars Sarıkamış Kazım Karabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Kaynak:https://kazimkarabekirmtal.meb.k12.tr/icerikler/ebe-yardimciligi_2314890.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)