Eğitimde Alternatif Okullar

Günümüzde öğrencilerin yetiştirilmesi ve hayata hazırlanması sürecinde ailenin rolünün gittikçe azalmasına karşın okulun etki ve ağırlığının arttığına şahit oluyoruz. Aile, çocuğun birçok açıdan etkilenme ve sosyalleşme imkânı bulduğu büyük aile tipinden çekirdek aileye doğru evrilmiş ve belirleyiciliğini önemli oranda kaybetmiştir. Bunun aksine devletin etki alanı ve belirleyiciliği özellikle modern dönemle birlikte savunma, maliye ve güvenliğin yanı sıra sağlık ve eğitim gibi alanları da kapsar hale gelmiştir.

İşte okulların giderek daha çok önem kazanmasına, öğrencilerin aileden çok okul ve öğretmenlerle muhatap olmasına, neredeyse evden çok okulda vakit geçirmesine raağmen beklentilere cevap verememesi mevcut bürokratik yapılı okulların geleceğin gereksinimlerini karşılamada yetersiz kalacağı yolundaki kanaatleri güçlendirmiş, bunun yanı sıra yapısı ve ideolojisi mevcut okullardan farklı alternatif okul ve alternatif eğitim arayışlarını hızlandırmıştır.

Dünyanın değişik yerlerinde birçok düşünür ve eğitimci tarafından alternatif okul modelleri geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Alternatif okul modellerinden bazıları: Montessorie, Home schooling, Reggio, Doğa okulları, Uzaktan Eğitim, Khan Akademisi, Okulsuz Eğitim, Ev Okulu'dur. Alternatif okulların ortak özellikleri ise küçük boyutluluk, destekleyici bir çevreye sahip olma, bireysel programlama, çok seçeneklilik, özerklik ve demokratik yapı, öğrenci merkezli olma, iyi tanımlanmış standartlar ve kurallar, hedefi belli hizmetlerdir.

Okulumuzda  etkinliğimiz kapsamında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik katılan tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Karaman Merkez Şehit Oğuzhan Küçük İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)