En İyi Arkadaşım Sensin Kitap

   Okumak; anlamak, öğrenmek ve hakikati kavramaktır. Kur'an-ı Kerimde ilk vahyin "oku" emriyle başlaması ve bu emrin iki defa tekrar edilmesi, okumanın ve bilmenin dinde ve insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kitap okuyan nesiller geleceğin şekillenmesinde büyük önem taşırlar. 

   Kitapların dünyasıyla tanışan, bu dünyanın kendine sunduğu olanaklarla yaşamayı alışkanlık haline getiren öğrenciler okuma becerisini edinme sürecine başlamış demektir. Çocuk gerçekliğinden yola çıkan edebiyat yapıtları çocuklarda okuma isteği uyandırır. Çocuklara şiir, öykü, roman gibi türleri okuma ve anlama deneyimleri edindirir. Kitaplar sanatsal bir faydaya oturan dilsel ve görsel özellikleriyle öğrenciyi doğal bir sanat eğitimi sürecinin içine çeker. Onun dil bilincini ve duyarlılığını geliştirir. Sunduğu yaşam ortamlarıyla çocuğun insan ve yaşam gerçekçiliğini tanımasını, kendi kişiliğinin oluşmasına, düşüncelerinin gelişmesine yardımcı olur.

   Çağımızın büyük yazarlarından Jorge Luis Borges, denemelerinden birinde kitapların insan düşünceleri üzerindeki etkisini şöyle açıklıyor: İnsanın türlü araçları arasında en şaşırtıcı olanı hiç kuşkusuz kitaptır. Mikroskop ile teleskop görme yetisinin uzantısıdır; telefon, sesin uzantısıdır; saban ile kılıç insan kolunun uzantısıdır.  Kitap ise bambaşka bir şeydir: insan belleği ile düşgücünün uzantısıdır. Kitaplar çocukların hayal gücünü geliştirir. Daha yaratıcı, araştırmacı, eleştirel bir bakış açısı kazanmalarını sağlar.

   Okuma isteği uyanmış yazılı kültür ürünlerinin dünyasıyla tanışmış paylaşma, sorgulama yeterliliğine ulaşmış bireylerin edinmiş olduğu kültüre okuma kültürü denir. Okuma kültürü edinme süreci bir merdivenin basamakları gibidir. Temelde öğrencilere dinleme becerisinin kazanılmasının sağlanmasıyla birlikte bir ileri basamak olan okuma yazma becerisi kazandırılır. Bu iki basamağı tamamladıktan sonra öğrencilerimizi okuma alışkanlığı kazandırabilmek kitaplarla arkadaş dost olmuş birey olmalarını sağlamak amacıyla okulumuzda her gün okuma saati yapılmakta, okumayla ilgili bütün yarışmalar ve etkinlikler desteklenmektedir. Kitap okumayı teşvik etmek amacıyla sınıflarımızda en çok kitap okuyan öğrenci ödüllendirilmektedir. Okulumuzda belirli zamanlarda "Yazar- Öğrenci Buluşması" gerçekleşmektedir.  Öğrencilerimizin kütüphaneye etkin katılımıyla kitaplarla buluşmaları sağlanmıştır. Bunun sonucunda öğrencilerin ifade ve soruyu anlama becerileri gelişmiş daha eleştirel ve yaratıcı düşünen bireyler haline gelmişlerdir. Çocukların okuma alışkanlıklarını daha da ilerleterek evrensel bir okuryazarlık haline gelmesi yeğlenmektedir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Karaman Merkez Şehit Polis Hakan Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)