Enerji Tasarrufu Haftası

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI

 

Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji kaynakları, elektrik, su, doğalgaz, petrol, kömür ve güneştir. Bu enerji kaynaklarının akılcı, israf edilmeden, gerektiği kadar ve verimli kullanılması için ve bu bilincin yaygınlaşması adına her yıl ocak ayının 2. haftası "Enerji Tasarrufu Haftası" olarak kutlanır.

 

Enerji kaynakları hayatımızda önemli bir yer tutar. Özellikle elektrik enerjisi ile evlerimizdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon gibi elektrikli aletleri çalıştırırız. İşyerlerindeki makineler elektrik enerjisi ile çalışır. Su ile temizliğimizi yaparız. Doğalgaz ile şofben, ocak ve kombilerimizi çalıştırır, petrol ile araçlarımızı kullanırız. Bu kaynaklar zamanla azalmaktadır ve tükenmektedir. Bu kaynakların azalması ve israf edilerek gereksiz kullanılması ülkemize, dolayısıyla bizlere büyük zarar vermektedir. Ülkemizin ve bizlerin zarar görmemesi için bu kaynakların verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılması şarttır.

 

Bu haftanın hayatımıza yeniden yön vermemiz açısından verimli olmasını diliyoruz. Unutmayalım ki yapacağımız enerji tasarrufu kendi cebimizde parasal tasarruf sağlayacağı gibi ülke ekonomisine de büyük katkılar kazandıracaktır. 

 

Aydınlatmada Enerji Tasarrufu İçin Dikkat edilmesi gereken hususlar

1. Bir akkor lamba, kompakt flüoresan lamba ile değiştirildiğinde, %80 kadar aydınlatma maliyeti azalır.

2. Odadan ayrılırken lambalar kapatılmalıdır. Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır.

3. Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalıdır. Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmelidir. Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.

4. Lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. Aydınlatma sistemlerinin bakımları yapıldığında daha verimli olarak çalışırlar. İyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarını azaltır. Tozlanan armatür ışığın %50'sini yayar, %50'sini yutar. Bunları temiz tutmakla daha fazla enerji harcamadan aydınlatma miktarı arttırılabilir. Tüm lambaların ışık çıktıları zamanla azalır. Işık çıktıları azalan yani verimleri düşen lambaların değiştirilmesi gerekir.

5. Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renk seçilmelidir.

6. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmak daha verimli bir aydınlatma sağlar.

7.Sınıflarda özellikle teneffüslerde lambaların ne olursa olsun kapatılması da çok önemlidir.

8. Okul koridorlarındaki lambaların gereksiz yere yakılmaması, derse girildiğinde mutlaka kapatılması okulumuzdaki aydınlatma giderlerini düşürecektir

 

Su Tasarrufu İçin Dikkat Edilmesi  Gereken Hususlar

·  Sebze meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsanız çok daha az su tüketirsiniz.

·  Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın. Dört kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 100 litre su harcanır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Rize Fındıklı Çağlayan Osman Hacıalioğlu Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)