Etik Kültürünün Yaygınlaştırılması

ETİK KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞTIRILMASI

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan her düzeydeki kamu görevlisi "Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" ile düzenlenen etik davranış ilkelerine uymakla yükümlüdürler. Bunaa göre; kamu görevlilerinin, çalıştıkları kurum veya kuruluşun amaç ve misyonuna uygun davranmaları,hizmet kalitesini yükselterek toplumun memnuniyetini artıracak şekilde çalışmaları, eylem ve işlemlerinde dürüstlük ve tarafsızlık ilkelerini gözeterek halkın kamu yönetimine duyduğu güveni güçlendirmeleri esastır.

Ülke genelinde bütün kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu görevlilerinin etik davranış ilkelerine uygun, görev yapmalarının sağlanması ve böylece etik ihlallerinin önlenebilmesi amacıyla,mülki idare amirliklerince ve belediye başkanlıklarınca etik kültürün yaygınlaştırılması ve teşvikedilmesi konusunda etkin ve verimli çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu tedbirler; yasal ve idari düzenlemeleri uygulamayı, etik eğitimi, bilgilendirme ve rehberlik konusunda uygun çalışmalar yapmaya, etik ilkelerine uyulup uyulmadığını denetlemek suretiyle bu ilkeleri ihlal edenler hakkında gerekli yasal işlemlerinin yapılmasını sağlamaya ve kişisel davranışlarıyla personeline örnek olmayı kapsamaktadır.

Etik davranış ilkelerinin ne olduğu konusunda düzenleme yapma yetkisi, 5176 sayılı Kanunla Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na verilmiştir. Kurul'un bu konuda hazırladığı yönetmelik, Başbakan'ın onayı ile 13.04.2005 tarih ve 25785 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte etik davranış ilkeleri, şu başlıklar altında düzenlenmiştir:

·  Kamu Hizmeti bilinci,

·  Halka hizmet bilinci,

·  Hizmet standartlarına uyma,

·  Dürüstlük ve tarafsızlık,

·  Saygınlık ve güven,

·  Nezaket ve saygı,

·  Çıkar çatışmasından kaçınma,

·  Yetkilerin kötüye kullanılmaması,

·  Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı,

·  Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı,

·  Savurganlıktan kaçınma,

·  Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu,

Ülkemizde etik yönetim için temel düzenleme, 25.05.2004 tarih ve 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması Hakkındaki Kanunla başlamıştır. Bu yasa ile oluşturulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun yetki ve görevleri;

•Etik davranış ilkelerini belirlemek,

•Hediye alma yasağının kapsamını belirlemek,

•Etik Davranış ilkelerinin ihlali halinde re'sen veya başvurular üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı yapmak,

•Kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak/yaptırmak ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kocaeli Gölcük Gölcük Şirinköy Anaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)