Expo2016antalya Anadolu Bitkileri Expoda Proje Yarışmasında Karadeniz Bölge 3. ´sü Olduk

Merhaba ben 11-F sınıfından Doğukan Köse arkadaşım İrem Ardıç 12-D ile birlikte Expo2016Antalya proje yarışmasına katıldık ve Karadeniz Bölge 3.sü olduk.

Bizde bu doğrultuda yola çıkarak rehber öğretmenlerimiz Şadiye Cansever(Biyoloji) ve Dilek Can(Coğrafya) ile birlikte kitapçıktaki açıklamalara göre projeyle ilgili bir yol haritası çıkardık.

Daha sonra yöremizde yetişen bitkiler hakkında bize bilgi aktarabilecek, bu bitkileri bizzat kullanmış kişileri bulmaya çalıştık. Bu yarışma tamamen insanların tecrübeye dayalı bilgileri derlemeyi amaçladığından topladığımız bitkilerle ilgili bilgileri verecek kişilerin kendi yöremizden olmasına özen gösterdik.

"Hangi hastalığa hangi bitkiler iyi gelir? Hangi bitkilerden hangi süs eşyası yapılır?" sorusundan değil de "Yöremizde hangi bitkileri hangi amaçla kullanıyoruz?" sorusundan yola çıkarak bize bilgi verebilecek kişi ve kişilerle görüşüp bu özellikteki bitkileri belirlemeye çalıştık.

Belirlediğimiz bitkilerin hangi mevsimlerde geliştiklerini, çiçeklerini ne zaman oluşturduklarını öğrenerek not ettik, çiçekli bitkiler grubundan kurutmak üzere aldığımız örneklerin çiçekli olması gerektiğinden aldığımız notlarda hangi bitkileri hangi mevsimde ve nereden topladığımızı not ettik.

Bilgilerini derlediğimiz bitkilerin bir listesini oluşturarak kaynak kişilerden edindiğimiz bilgiler doğrultusunda hangi bitkileri ne zaman nereden toplayabileceğimizi belirledik.

Danışman öğretmenimizle ön bir çalışma yaparak bitkilerin toprak altı ve toprak üstü kısımlarının hangi yapılardan oluştuğunu ayrıca otsu ve odunsu bitkilerin hangi kısımlarının örnek alınarak kurutulması gerektiğini öğrendik.

Ve araziye çıkma zamanı geldi.

Bitkileri toplarken orman muhafaza memurları istediğinde göstermek için "Bakanlık Bitki Toplama İzin Belgesi" okulumuzun adına onayladığı "Öğrenci Bitki Toplama İzin Belgesi" ve kimlik kartımızı yanımızda bulundurduk. Bitkilere ait yapıların (dal, yaprak, gövde, çiçek gibi) kesilmesi, taşınması, ve korunması için bahçe bıçağı veya budama makası, bahçıvan eldiveni, poşet gibi malzemelerle araziye çıktık.

Bitki örneklerinin kurutulması işlemlerinde B.E.Ü´den aldığımız kurutma presini kullandık. Bitkilerin ve arazinin fotoğraflarını çektik. Arazi ve bitkilerle ilgili gözlemlerimizi not etmek için yanımızda not defteri bulundurduk. Daha sonra bulduğumuz bitkileri kurutma aşamasına geçtik. Bitkileri kuruturken Herbaryum kurallarına uygun kurutmaya çalıştık. Kuruturken küflenmemesi ve böceklenmemesi için her gün gazete kağıtlarını değiştirdik. Bütün bu işlemleri tamamladığımızda Eylül ayının sonu gelmişti. Bitkileri teslim etmemize yaklaşık 2 hafta kadar bir süre kala, onları paketledik, EBF(Etnobotanik Bilgi Formu) doldurduk ve çıktılarını aldık. Videolarımızı resimlerimizi CD´ye kaydederek hepsini birlikte kartonlayıp kargoya verdik.

Yarışmaya Türkiye genelinde 755 okul Karadeniz Bölgesinde ise 125 okul katıldı. Değerlendirme sonucunda okulumuz KOZLU ANADOLU LİSESİ Karadeniz bölge 3.sü oldu. Okulumuz tarihi bir başarı kazanmıştı. Çok büyük gurur duyduk.

 Peki bu proje için çalışmak bize neler kattı?

 Öncelikle bölgemizde yetişen bitkilerin özelliklerini ve yerel isimlerini, biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğini öğrendik.

 Kırsal kesimlerde yaşayan insanların, sahip oldukları biyolojik değerlerin önemli olduğunu, bu değerlerin korunup ve sahip çıkılması gerektiğini öğrendik.

 Bilimsel çalışmalara karşı bakış açımızı olumlu yönde etkiledi.Gelecekte yapacağımız çalışmaların başlangıcı olduğunu düşünüyoruz. Ve en önemlisi bu başarı kendimize olan güvenimizi daha da artırdı. Bize rehberlik eden öğretmenlerimiz Şadiye Cansever ve Dilek Can´a sonsuz teşekkürler

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Zonguldak Kozlu Kozlu Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)