Gezelim Görelim Öğrenelim

YUNUS EMRE'NİN  HAYATI  (1240-1320)

Yunus Emre'nin soyu 1518 tarihli Tapu Tahrir Konya Defteri'ndeki kayıtlara göre Yunus Emre'nin babası İsmail Hacı ve cemaati Horasan'dan Anadolu'ya göç etmiş, Selçuklu Devleti de onları Larende'nin (Karaman) 25 km kadar doğusundaki İsmail Hacı Tekkesi'ne yerleştirmiştir. Bu olayın Cengiz Han'ın tüm Asya'yı yakıp yıktığı 13. yılın ilk çeyreğinde Mevlana'nın Larende'ye geldiği yıllara çok yakın tarihte gerçekleştiği düşünülmektedir.

Doğumu ve çocukluğu

Yunus Emre 1240 yılında İsmail Hacı Tekkesi'nde doğmuştur. Çocukluğu ve erken gençliği bu köyde geçmiştir. Kuraklık üzerine zaviyedeki bir kısım cemaat ve ailesiyle Karaman'a taşınarak şimdiki Yunus Emre Camii civarına yerleşmiştir. Burası o zamanlar muhtemelen Tapduk Emre'nin dergahı durumundaydı. Yunus Emre'nin Hicri 738 Miladi 1240 yılında doğduğu Beyazıt Yazma Eserler Kütüphanesindeki bir yazma eserden ortaya çıkmıştır.

Ailesi

Arşiv kayıtlarında Yunus Emre'nin babasının da oğlunun da adı İsmail'dir. 1474 tarihli Yunus Emre Cami vakfiyesinde Yunus Emre'nin babasının adı İsmail'dir. 1518 tarihli Konya Tapu Tahrir Defteri'nde ise Yunus Emre'nin oğlu İsmail olarak kayıtlıdır. Bir şiirinde "Bende dahî verdün bize ol hûrî çift ü halâl" mısraındaki "hûrî çift ü halal" anlatımından Yûnus Emre'nin eşi, erkek ve kız çocuklarının olduğu anlaşılmışsa da bunların kimler olduğuna dair ayrıntılı bilgiye ulaşılamamıştır. Ayrıca Yunus Emre Türbesi'ndeki dördüncü sandukanın kızına ait olduğu bilgisi sözlü kültür yoluyla günümüze gelmiştir.

Eğitimi

Yunus Emre'nin eğitim bilgileri maalesef şiirlerinde belirttiği kadarıyladır ki o da çok azdır. Bir şiirindeki "Mescidde medresede çok çok tâ'at kılmışam" mısraından; çocukluğunda sıbyan mektebine, gençliğinde uzun sayılabilecek bir süre medreseye devam ettiği anlaşılmıştır. Yine şiirlerinde kullandığı "ilm-i usûl", "tahcîr (araziye taşla sınır koymak)" ve "hâzin" gibi fıkhî ve hukuki terim ve kavramları yerli yerinde

kullanıyor olması, onun çok iyi bir medrese eğitiminden geçtiğini göstermektedir. Belli bir zaman sonra Yunus Emre'nin kendisini tamamen tasavvufa verdiği bilinen bir gerçektir.

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Karaman Başyayla Şehit Ali Göksu İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)