Gıda Teknolojisi Öğrencileri İçin Dal Tanıtımı

ÖZET

   Gıda Kalite Kontrol dalında,  gıdalarda temel kalite kontrol analizleri, gıdalarda kalite kontrol analizleri, gıdalarda mikrobiyolojik analizler, gıda üretim teknolojileri, gıdalarda fiziksel ve duyusal analizler, gıda ambalajları ve kontrolü, beslenme ve gıda güvenliği ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

    Gıda İşleme dalında, süt ve süt ürünleri işleme teknolojisi, et ve et ürünleri işleme teknolojisi, sebze ve meyve işleme teknolojisi, hububat ve hububat ürünleri teknolojisi, bitkisel yağ üretim teknolojisi, özel gıdalar, çay işleme, beslenme ve gıda güvenliği ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

 

DETAY

Gıda Kalite Kontrol Dalına Ait Kazanımlar

• Kimya laboratuvarı, iş sağlığı ve güvenliği ve çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre çözelti hazırlar, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda temel kalite kontrol analizlerini yapar ve analiz sonuçlarını TGK ve ilgili standartlarla karşılaştırır.

• Kimya laboratuvarı iş sağlığı ve güvenliği ve çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre işlenmiş gıdalarda kalite kontrol analizlerini yapar ve analiz sonuçlarını TGK ve ilgili standartlarla karşılaştırır.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak aseptik tekniğe uygun şekilde mikrobiyoloji laboratuvarında kişisel hazırlıklar ile malzeme ve araç hazırlıklarını yapar, besiyeri hazırlar, alınan numuneyi analize hazırlar, kültür elde eder, mikroskobik inceleme yapar, hijyen ve sanitasyon kontrolü için işletme ortamından ekim yapar.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tebliğlerine göre ürün kalite karakteristiklerini nitelendirerek üretim süreci kontrollerini yapar.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak işletme spesifikasyonları ve tolerans sınırlarına göre gıdalarda fiziksel ve duyusal kontrolleri, depo ve sevkiyat kontrollerini, nem ve toplam kuru madde tayinlerini yapar, duyusal test tekniklerini uygular.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve Tebliğlerine göre ambalajın şartnameye uygunluğunu, ambalajlanmış son ürünleri ve gıda etiketlerini kontrol eder.

• Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun olarak besin ögelerinin yapı ve işlevlerini açıklar, kişinin özellikleri ve yaşam tarzına göre doğru besin gruplarından menü planlar.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Türk Gıda Mevzuatı, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve Tebliğlerini, Toplam Kalite Yönetimi,HACCP ve İSO standartlarını uygular.

 

 Gıda İşleme Dalına Ait Kazanımlar

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Türk Gıda Kodeksinin ilgili ürün tebliğleri ve TSE'nin ilgili standartlarına uygun içme sütü çeşitlerini ve süt ürünlerini üretir.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun et ve et ürünleri üretir.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği tebliğlerine uygun taze sebze meyveleri pazara hazırlar, sebze ve meyvelerden konserve, meyve suyu, salça, turşu, reçel-marmelat, sofralık zeytin üretir, depolama işlemlerini yapar, üretim hatalarını ve bozulma nedenlerini engeller.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak un ve ekmek üretir, hububat ve hububat ürünlerini işler ve üretim sürecinin kontrollerini yapar.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak üretim tekniğine uygun yağlı tohumlardan bitkisel yağ üretir, yağı rafine eder, bitkisel sıvı yağı katılaştırarak margarin üretir, zeytinyağı üretir ve satışa hazırlar.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Nevşehir Acıgöl 15 Temmuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)