İstanbul'un Fethinin 571. Yıl Dönümü Kutlu Olsun!

Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından İstanbul'un Fethi'nin 571. yıl dönümü bugün kutlanacak.

Tarihler 29 Mayıs 1453’ü gösterdiğinde Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi gerçekleşti. Siyasi tarihçilerin büyük bir Mareşal olarak gösterdiği henüz 21 yaşındaki Osmanlı Devleti’nin hükümdarı II. Mehmed’in (Fatih Sultan Mehmed) başında olduğu ordu, 6 Nisan 1453’te başlattığı Konstantinopolis’in kuşatmasını kazandı. Osmanlı padişahı Sultan II. Mehmed Han, 570 yıl önce bugün 29 Mayıs 1453’te Bizans idaresindeki İstanbul’u fethederek, büyük Türk imparatorluğunun başkenti yaptı.

Osmanlı padişahı Sultan II. Mehmed Han (1432-1481, hükümdarlığı: 1451-1481), 6 Nisan 1453’te başlattığı Konstantinopolis kuşatmasını 29 Mayıs 1453’te tamamlayarak Bizans hakimiyetine son verip Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından birine imza attı. 21 yaşındaki hükümdar “Fatih” lakabıyla tarihe geçti.

Yalnızca Türk tarihinin değil bizzat dünya tarihinin akışını değiştiren bu önemli olay ile beraber, Fatih Sultan Mehmed, Hz. Muhammed’in kutlu övgüsüne de mazhar olmuştu. O günden bu yana da, Konstantinopolis’in fethedilerek “İstanbul” oluşunun yıl dönümü Türkiye’de coşkuyla kutlanıyor. Fethin 570. yıl dönümünde de Türk ve İslam dünyasında pek çok kişi bu coşkuya ortak oluyor.

TÜRK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ NOKTALARINDAN BİRİ 29 MAYIS 1453 İSTANBUL’UN FETHİ

Osmanlı ordusu 23 Mart’ta Edirne’den hareket etti ve 2 Nisan’da Konstantinopolis’e vardı. Aynı gün Haliç’in girişi zincirle kapatıldı. Karargâhını Romanus kapısının karşısına Maltepe’ye kuran II. Mehmed son kez teslim çağrısında bulundu ama imparator reddetti. 6 Nisan sabahı ilk saldırı başladı. Kuşatma, aralıklı çatışmalarla 53 gün sürdü.

Kuşatmanın yedinci haftasında Osmanlılar hâlâ kesin bir sonuç alamamıştı. Bu noktada Halil Paşa son bir kez Mehmed’i teslim çağrısı yapmaya ikna etti ancak imparator teklifi yine reddetti. Bunun üzerine Mehmed 24 Mayıs’ta ayın 29’unda karadan ve denizden büyük bir saldırı yapacağını duyurdu.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sinop Erfelek Erfelek Halk Eğitimi Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)