İstiklâl Marşı'nın 100. Yılı

İstiklâl ve istikbal mücadelemizi en güzel bir şekilde mısralara döken merhum Mehmet Akif ERSOY'u rahmet ve minnetle yad ediyoruz.

İSTİKLAL MARŞI'NIN ANLAMI

1. KITA: İstiklal Marşı yurdumuzun düşman işgaline karşı savunulduğu Kurtuluş Savaşı yıllarında yazılmıştır. Türk Milletine ve Türk Ordusuna cesaret ve direnme gücü vermek için şiir Korkma! sözüyle başlar. Bizim en önemli bağımsızlık sembolümüz olan bayrağımız, yurdumuzda tek bir vatandaşımız bile yaşadığı müddetçe göklerde dalgalanmaya devam edecektir.

2. KITA: Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Türk milletinin toprakları düşman güçleri tarafından işgal edilmiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu bu durum nazlı bir sevgiliye benzeyen bayrağımızı üzmüş ve öfkelendirmiştir. Bayrağımız göklerde dalgalandıkça milletimiz huzur bulacak ve şehitlerimizin bağımsızlık uğruna akan kanları helal olacaktır. İstiklal ve özgürlük, Allah yolunda ilerleyen milletimizin hakkıdır.

3. KITA: Güçlü Türk milleti her zaman hür ve bağımsız yaşamıştır ve yaşamaya da devam edecektir. Buna hiç kimse engel olamayacaktır.

4.KITA: Anadolu'ya hücum eden ve donanımlı silahları olan Batılı ülkelere meydan okunuyor. Sınırlarımızı koruyan iman dolu göğüsler en sert çelikten bile daha dayanıklıdır. Tek dişli canavara benzetilen Batı'nın sözde medeniyeti, yüce ve korkusuz Türk milletinin manevi gücü karşısında elbette yenik düşecektir.

5. KITA: Türk halkı askerleriyle birlikte Anadolu'yu istila eden düşmanlara karşı gerektiğinde göğsünü siper ederek canla başla savaşmaya devam etmelidir. Sonunda Türk milleti Allah'ın vaat ettiği zafere ve güzel günlere kavuşacaktır.

6. KITA: Yüzyıllarca uğruna kan dökülen ve çok büyük zorluklarla kazanılmış bu vatanın her bir toprak parçası kutsaldır ve bize atalarımızdan miras kalmıştır. Eğer dünyalara değişmeyeceğimiz bu kutsal vatanı gerektiği gibi savunamazsak şehit olan atalarımızın ruhunu incitmiş oluruz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Tokat Merkez Behzat - I Veli İmam Hatip Ortaokulu

Kaynak:https://behzativeliiho.meb.k12.tr/icerikler/istikll-marsinin-100-yili_11023836.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)