Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele

Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılık ile fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle veya acı çekmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranış, KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİR. Şiddet türleri Fiziksel Şiddet, Cinsel Şiddet, Psikolojik Şiddet , Sözlü Şiddet, Ekonomik Şiddet, Tek Taraflı Israrlı Takipten oluşmaktadır. Şiddet;  yaşam hakkı, eğitim hakkı ve sağlık hakkı gibi temel insan haklarını ihlal etmektedir.

Şiddetin etkisi şiddeti görenle sınırlı değildir. Şiddet gören yetişkinler de; utanma, yalnızlık, yetersizlik hissi, başarısızlık hissi, suçluluk, düşük özgüven, harekette bulunmada yetersizlik, değersizlik hissi, konsantrasyon güçlüğü, kendinden memnuniyetsizlik, fiziksel rahatsızlıklar (Sakat kalma, yaralanma, kronik ağrılar), yeme bozuklukları vb. görüldüğü gibi çocuklarda da; kendine güvensizlik, aşırı pasiflik ya da hiperaktivite, iletişim sorunları, uyum sorunları, uyum başarısında düşüş anti-sosyal özellikler, kişilik bozuklukları, suça yönelme gibi etkiler yaratmaktadır.

Kadına yönelik şiddet milli ve manevi değerlerimizle örtüşmemektedir. Bu konuda hassas davranmak en önemli vazifelerimizdendir.

Daha sağlıklı iletişim için;

  • Eşimize, çocuklarımıza, diğer aile bireylerimize ve kadınlara saygılı olmalıyız.      
  • Aile ortak yaşamın en temel birimidir; aile ve evi ilgilendiren konularda birlikte karar vermeliyiz.         
  • Konuşmak iletişimin temelidir; sorunlarımızı konuşarak çözmeliyiz.
  • Sürekli hata aramaktan kaçınmalıyız.
  • Sinirlendiğimiz zaman agresif davranışlar sergilememeliyiz.
  • Anlaşılmazlıkları olumlu bir şekilde çözmeye gayret etmeliyiz.
  • İletişim kurarken karşı tarafı eleştirici, suçlayıcı, alay edici, korkutucu, aşağılayıcı, tehdit edic, küçük düşürücü, ifade ve davranışlardan kaçınmalıyız.
  • Hakaret ve küfür içeren sözler kullanmamalıyız.
  • Öfke kontrolünü sağlamak için gerektiğinde profesyonel destek almalıyız.
  • Gerektiğinde ihbar edilecek yerleri bilmeliyiz.

Kadına Yönelik Şiddet El Kitapçığı meb_iys_dosyalar/46/05/958573/dosyalar/2022_07/01160118_Kadina-Yonelik-Siddet-Brosur-El-Kitapcigi.pdf 

2022 Yılı Kadına Yönelik şiddetle Mücadele Faaliyet Planı meb_iys_dosyalar/46/05/958573/dosyalar/2022_07/01160147_Kadina-Yonelik-Siddetle-Mucadele-2022-yili-faaliyet-plani.pdf

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Elbistan Elbistan Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)