Kur’ân - I Kerim, En Çok Hangi Konular Üzerinde Durmuştur?

Kur’ân-ı Kerim, en çok hangi
konular üzerinde durmuştur?

ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN, MUKADDES KİTABIMIZ KUR’ÂN-I KERİM’DEN İNANÇ, İBADET, AHLÂK, SOSYAL HAYAT VE KISSA KONULARINI İHTİVA EDEN BİR SEMİNER DÜZENLEDİK.

Geyve Kız AİHL olarak öğrencilerimize yönelik düzenlediğimiz seminerlerimize devam ediyoruz. Okulumuz Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenlerinden Ayşegül Doğan, Kur’ân-ı Kerim’in ana konuları ve muhtevasını anlatan bir sunum yaptı. Konferans salonundaki programda; inanç, ibadet, ahlâk, sosyal hayat ve kıssa konuları ile bu başlıklar altında karşımıza çıkabilecek terimler ele alındı.

İTİKAT, İMAN, TEVHİD…

Programın başlarında “Allah’ın (cc), peygamberleri aracılığıyla bildirdiği esasları tereddütsüz kabul etmek, gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmaktır” şeklinde tanımı yapılan ‘inanç’ esaslarının temelinde tevhidin olduğu belirtildi. “Tevhid ise, Allah’ın zâtında ve sıfatlarında bir ve tek olduğunu kabul etmektir” diyen Ayşegül Doğan hocamız, Kur’ân’da inanç konularının açık, sade ve anlaşılır olduğunu ifade etti. Bu esasların sabit ve değişmez olduğunun altını çizerek hepsine inanmamız gerektiğini söyledi.

KULLUK GÖREVİMİZ: İBADET

Namaz, oruç, zekat, doğruluk, adalet, paylaşma, çevreyi koruma gibi ibadetlerden bahsedilen programda, Allah’ın emirlerini yerine getirerek yasakladıklarından uzak durmanın kulluk görevimiz olduğu hatırlatıldı. Kur’ân-ı Kerimde ibadetin; Allah’a itaat etmek, şükretmek, boyun eğmek ve saygı duymak gibi konu başlıklarında karşımıza çıktığı belirtildi. İnsanın yaratılış amaçlarından birisi olan ibadetin iman göstergesi olduğu ve kişiyi Allah’a yakınlaştırdığının altı çizildi.

KUR’ÂN’DA AHLÂKÎ DEĞERLER

İnsanın iyi veya kötü olarak ortaya koyduğu davranışlarının bütününe ahlâk denildiği ifade edilerek, mukaddes kitabımızda geçen bazı ahlaki değerler; doğru sözlü olmak, saygı, yalanın kötü olması, dürüstlük, merhamet, sorumluluk sahibi olmak olarak sıralandı. Kur’ân-ı Kerimde; iyilik yapmak, güzel söz söylemek, doğruluk, sabır, yardımlaşmak, sözünde durmak, adaletli olmak gibi güzel ve yararlı davranışların emredildiği hatırlatıldı.

MUAMELAT KONULARI VE KISSALAR

Sunumda insanlar arasındaki hukuki, beşeri ve sosyal ilişkileri düzenleyen hükümler olarak tanımlanan muamelat konusuna da değinildi. Kur’ân’da sosyal hayatı konu edinen ayetler bulunduğunu söyleyen Ayşegül Doğan, bunların evlilik, borç alıp vermek, miras, alışveriş, suç ve cezalar olduğunu anlattı. Programın son bölümünde ise geçmiş peygamberler ve kavimlerle ilgili ibret verici olayları ifade eden kıssalardan da bahsedildi.12:48     Red Heart      

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sakarya Geyve Geyve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)