Mehmet Akif Ersoy

İstiklal Marşı şairi asıl adı Mehmed Ragıf olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul´da doğdu. Annesi EmineŞerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendi´dir. İlk tahsiline Emir Buhari Mahalle Mektebinde başladı.İlk ve ortaöğretimden sonra Mülkiye Mektebine devam etti. Babasının vefatı ve evlerinin yanması üzerine Mülkiye´yi bırakıp Baytar Mektebi´ni birincilikle bitirdi. Tahsil hayatı boyunca yabancım dil derslerine ilgi duydu. Fransızca ve Farsça öğrendi. Babasından Arağça dersleri aldı.

Zirat Nezaretinde baytar olarak vazife aldı. Üç dört sene Rumeli, Anadolu ve Arabistan´da bulaşıcı hayvan hastalıkları tedavisi için bir hayli dolaştı. Bu müddet zarfında halkla temasta bulundu. Akif´in memuriyet hayatı 1893 yılında başlar ve 1913 tarihine kadar devam eder.

Memuriyetinin yanında Ziraat Mektebi´nde ve Darülfunun´da edebiyat dersleri vermiştir.

1893 senesinde Tophane-i Amire veznedarı M.Emin Beyin kızı İsmet Hanımla evlendi.

Akif okulda öğrendikleriyle yetinmeyerek, dışarıda kendi kendini yetiştirerek tahsilini tamamlamaya, bilgisini genişletmeye çalıştı. Memuriyet hayatına başladıktan sonra öğretmenlik yaparak ve şiir yazarak edebiyat sahasındaki çalışmalarına devam etti. Fakat onun neşriyat alemine girişi daha fazla 1908´de  İkinci Meşrutiyet´in ilanıyla başlar. Bu tarihten itibaren şiirlerini Sırat-ı Müstekim´de yayınlanır.

1920 tarihinde Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisi´ne seçildi. 17 Şubat 1921 günü İstiklal Marşı´nı yazdı. Meclis 12 Martta bu marşı kabul etti.

1926 yılından itibaren Mısır Üniversitesi´nde Türkçe dersleri verdi. Bu sırada hastalandı. Önceleri hastalığının ehemniyetini anlayamadı ve hava değişimiyle geçeceğini zannetti. Lübnan´a gitti. Ağustos 1936´da Antakya´ya geldi. Mısır´a hasta olarak döndü.

Hastalık onu harap etmiş, bir deri bir kemik bırakmıştı. İstanbul´a geldi. Hastanede yattı,tedavi gördü. Fakat hastalığın önüne geçilemedi. 27 Aralık 1936 tarihinde vefat etti. Kabri Edirnekapı Mezarlığındadır.

Mehmet Akif miiletini ve dinini seven, insanlara karşı merhametli bir mizaca sahip, şair tabiatının heyecanıyla dalgalanan, edebi bakımdan kıymetli şiirlerin yazarı meşhur bir Türk şairidir. İstiklal Marşı şairi olması bakımından da "Milli Şair " ismini almıştır.

Şairin en büyük eseri SAFAHAT genel adı altında toplanan şiirleri şu 7 kıtadan oluşmuştur.

 

Mehmet Akif Ersoy´un Kitapları:

1.Kitap:Safahat(1911)

2.Kitap:Süleymaniye Kürsüsünde(1912)

3.Kitap:Hakkın Sesleri(1913)

4.Kitap:Fatih Kürsüsünde(1914)

5.Kitap:Hatıralar(1917)

6.Kitap:Asım(1924)

7.Kitap:Gölgeler(1933)

 

Mehmet Akif Ersoy´un Hayatının Detaylı Anlamı

İstiklal Marşı´mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy , İstanbul´un Sarıgüzel Semtinde, Sarı Nasuh mahallesinde 1873 yılında dünyaya geldi. Babası İpek kasabasında doğmuş Hocca Tahir Efendi, annesi ise Şerife Hanımdır. Babasına temizliğe olan düşkünlüğünden dolayı Temiz Tahir Efendi derler. Temiz Tahir Efendi İpek Kasabasında bir müddet tahsil yaptıktan sonra İstanbul´a geldi. Burada Yozgatlı Hacı Mahmut Efendi´den dini dersler almaya başladı.

Emine Şerife Hanım Şirvan´lı Derviş Efendi ile evlenmişti. Bir müddet kocasıyla birlikte Amasya´da kalan Şerife Hanım sonradan İstanbul´a gelerek yerleşti. İki erkek çocuğunu , bir müddet sonrada kocasını kaybederekdul kaldı. temiz Tahir Efendi, Sarıgüzel´de kocasından kalan evde oturan bu iki ahlak sahibi güzel dulun mehdini duymuştur. Allahın emriyle onu istetti, ve evlendi. Bu evlenmeden de Mehmet Akif dünyaya geldi. Temiz Tahir Efendi okur-yazar,tahrikat sahibi bir adamdı. Şeyh Feyzullab Efendi´den ders alıyordu. Aynı zamanda bu şeyhin çömezi idi. Anne ve baba dünyaya gelen çocuklarından dolayı büyük bir sevinç içindeydiler.

Tahir Efendi yeni doğan oğluna Ebced hesabı ile doğum yılını içine alan (Ragıf) adını koydu. Bu isim bir nevi ekmek manasına geliyordu. Lakin Osmanlı dilinde böyle bir isim yoktu. Bu yüzden zamanla babasının kendisine taktığı bu isim unutuldu ve (Akif)´ çevrildi. Tahir Efendinin sonradan bir de kızı dünyaya geldi. Ona da Nuriye adını taktılar. Sonradan Nuriye Hanım Arif Hikmet Beyle evlendi. Akif dört yaşına basınca mahalle mektebine devama başladı. Aile durumu yüzünden mektebine zorlukla devam ediyordu. Mahalle Mektebi´ni bitirdikten sonra Fatih´de Emir-i buhari mektebini devama başladı. Burayı da bitirdikten sonra Fatih Merkez Rüştiyesi´ne başladı. Bu mektebte en çok sevdiği Hoca, Kadri Efendi ismini taşıyan Türkçe Hocası idi. bu Hoca, küçük Akif üzerinde önemli bir tesir bıraktı. Kadri Efendi Abdülhamit´in baskısına daha fazla dayanamadı. Evvela Mısır´a kaçarak orada Kanun-u esasi ismini taşıyan bir gazete çıkarmaya başladı. en sonunda Hürriyet taraftarlarının sığındığı Paris´e kaçarak orada hayata gözlerini yumdu. Onun hayatını takip eden Mehmet Akif, hürriyet taraftarı olan ve kendisini çok seven bu Hocayı hayatı boyunca unutmadı. 

Mehmet Akif´in olgunlaşmasında babasının tesiri fazladır. Arapçayı ve dine ait eserleri Mehmet Akif hep babasından öğrenmiştir. Baba, oğlu ile birlikte camiye giderken ona yolda hiç bilmediği lügatları ezberletmiş dine temas eden bir takım bilgiler vermiştir. Bu yüzden Mehmet Akif babası için " O benim hem babam hem de hocamdır. Ben hayatta ne öğrendi isem ondan öğrendim". demiştir. Babasından aldığı bu derslerden başka Mehmet Akif Fatih baş imamı Arap Hoca ile birlikte Kuran ezberlemekte ve ondan bu sahada ders almaktadır. rüştiye´ye devam ettiği sıralarda Fatih Camiinde Selanikli Esat dededen Acemce dersler almaya başlamıştır. Arapça derslerini de ayrıca ona Halis Efendi vermektedir.

Mehmet Akif şimdi Fatih Rüştiye´sini bitirmiş ve Mülkiye Mektebi´nin idari kısmına yazılmıştır. burada da üç yıl okuyarak şahadetnamesini alan Mehmet Akif , bu sefer Mülkiye´nin yüksek kısmına devama başlamıştır.

1887 yılında babası Temiz Tahir Efendi hayata gözlerini yummuştur. Bu acı yetmiyormuş gibi bir müddet sonra da Sarıgüzel semtindeki ailenin sığındığı biricik ev, çıkan bir yangında kül haline gelmiştir. Bu sefer zaten zorluk içinde geçinen aile daha sıkışık bir duruma düşmüştür. Akif, artık gündüzlü olarak bir mektebe devam edemeyecek durumdadır. O sırada şimdiki gibi yatılı mektepler bol değildi. Tam bu sırada talih, Mehmet Akif´in imdadına yetişmiş ve Halkalı´da ki sivil Baytar (Veteriner) mektebine yatılı talebe olarak kaydolunmuştur. 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Afşin Tanır Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)