Milli Kültürümüzün Değerleri; Şairler ve Şiirleri

"Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz. İnsanı insana ancak şiir sevdirir. Şiir, insanı insana yaklaştıran şeydir."

                             Sait Faik Abasıyanık

 

                                      

         2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı KTS (Kalite Takip Sistemi) Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat,  Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler  Alanı Nisan-Mayıs aylarında İl Milli Eğitim Müdürlüğü Faaliyet Planında yer alan "Öğrencilerde milli, manevi değerlerinin gelişimine katkı sunmak, şiir ve edebiyat alanında yazılan önemli şairleri tanımalarını sağlamak, edebiyat alanında iz bırakan şiir, kıt'a ve beyitleri okumaları, ezberlemeleri ve yorumlamalarını sağlamak üzere etkinlikler gerçekleştirilir.  " konusu kapsamında okulumuz öğrencilerinden belirlenen öğrenciler okulumuzun konferans salonunda şairleri canlandırarak biyografilerini anlatmışlar ve bir şiirlerini okuyarak dinleyici olan  öğrencilerimizden hangi şair olduğunu tahmin etmelerini istemişlerdir. Şairlerin hayat hikayelerinden ve şiirlerinden yola çıkarak kim olduğunu bilen öğrencilerimize küçük ödüller verilmiştir.

         İnsanın ruhunu etkileyen sözlerin başında şiir gelir. Şiirin toplum içerisinde ne kadar önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliriz. Şiir, toplumsal hayatın en temel öğesi olup, dilin ve insanın özüdür. Şiir öylesine apayrı bir dildir ki başka hiçbir dile çevrilemez. Bir şiirde önemli olan şey; ne söylenendir ne de söyleme şeklidir, ne anlamdır ne de musıki. O bambaşka bir şeydir ve anlatılamaz. Şiir gibi şairlikte farlı görüşlerle tartışıla gelmiştir. Şair kimdir sorusuna birçok kişi birçok farklı cevap vermiştir. Şiir gibi şairlikte çok geniş alanları kapsayan bir derin olgudur.

         Şairlerimiz ve ortaya koydukları eserleri olan şiirler milli kültürel değerlerimizin içerisinde yer alır. En eski zamanlardan beri toplumumuz milli ve manevi kültürel değerlerimize sahip çıkmış, korumuş ve genç nesile de bunu aktarmıştır. Sanata ve sanatçıya, edebiyata ve edebiyatçıya ortaya koyduğu eserlere toplumumuzda her kişi değer vermektedir. Biz de öğrencilerimize bu değerlerimizi hatırlatmak, tanıtmak ve onların içinde şairlerimizi, şiirlerini yaşatmak için etkinliğimizi gerçekleştirdik.

        Elbette ki şiirin hamuru insandır, insan sevgisidir. İnsanı anlamayan şiir yazamaz, yazsa da eksik yanı çoktur, şiir olmaz. Şiirin olmadığı yerde, şairin bulunmadığı toplumda insan da, insan sevgisi de olmaz. İşte kaliteli şairi, kaliteli şiiri burada aramak lazım.Tam da burada kapımız, Yunus sevgisine, Mevlâna hoşgörüsüne açılıyor. İnsanlığın huzur ve refahı için başlatılan birçok hareketin öncüsü şairler olmuştur. Gönüllerdeki mukaddes ateşi tutuşturan onlardır. 

        Şair ile şiir arasındaki ilişki çok önemlidir. Her şiir şairinden izler taşır. Bir şiir ile onun mimarını ayrı kefelere koyamayız zaten. İkisi de birbirlerini tamamlarlar. Aralarındaki ilişki çok yoğundur. Bir şiire baktığımızda onun içinde bir yerlerde şairini de görebiliriz. Şairin yaşam tarzı, hayat anlayışı, sanatı, yaşamı, hisleri- kısacası şairi- şiirinde vardır her zaman. 

         Söylenen birçok hikmetli sözler kolay kolay hatırdan çıkmadığı için tesiri uzun yıllar devam eder. İşte "toplum şairi" bunu yakalayabilen dir. İstiklâl mücadelemizi vicdanlarımıza bir daha silinmemek üzere kazıyan millî şairimiz Mehmet Âkif değil midir? Milleti bilinçlendirmede, birlik olmada, güç ve kuvvet toplamada önemli rol oynamıştır. Çünkü onlar söz ustalarıdır. Kelimelere can verenlerdir. Dünyada söz'den daha güçlü bir şey yoktur. İlk bakışta her şeyi insanın yaptığı sanılır. Oysa bütün gelişmeleri söz'e borçluyuz. " Söz az ve öz gerektirir vesselâm" diyen Mevlâna, haklıdır. Şiiri meydana getiren en küçük birim mısradır; ama küçüklüğüne bakmayın, iyi bir şairin elinde bir mısra hem ses hem de mana itibariyle içine bir dünya sığdırılacak büyüklüğe erişebilir.

         İşte toplumumuzun en büyük değeri olan sözün ustalarını unutmamak adına, gönüllerimizde yer etmiş şairlerimizden; Halk Ozanı ve Şairi Aşık Veysel Şatıroğlu, Abdurrahim Karakoç, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Naif Şairimiz Özdemir Asaf, İstanbul Şairi Yahya Kemal Beyatlı ve Yedi Güzel Adamdan biri olan Adil Erdem Beyazıt öğrencilerimizin canlandırmaları ile okulumuzda yeniden hayat bulmuş şiirleri öğrencilerimize bir kez daha ulaşmıştır. Emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Karaman Merkez Şehit Polis Hakan Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)