Numaratör Kimi Seçerse

NUMARATÖR

Eğitim ve öğretimde son yılların en önemli kavramlarından olan öğrenci merkezli eğitim, aktif öğrenme, çoklu zekâ teorisi, proje temelli eğitim gibi modern eğitim öğretim yöntemleri hakkında bundan on yıl öncesi ile karşılaştırıldığında daha fazla duyum ve bilgilere sahip bulunmaktayız.

Okullarda yıllardır uygulanan kuralları ve bol miktarda veriyi ezberlemeye dayalı eğitim sistemine teknoloji toplumunda daha az ihtiyaç duyulacaktır. Teknoloji ve bilim toplumunda zekânın değişik biçimleri "problem çözme yeteneği, derinlemesine düşünme, etkili kişiler arası ilişkiler ve yaşam boyu aktif öğrenme" giderek daha önemli hale gelecektir.

Öğretimde uygulanacak metot ve teknikler, muhteva ve araç-gereçlerle bütünlük içinde bulunmaktadır. Zira metotla ilişkili olarak belirli oranda muhteva ve araç-gereçlere de temas etme mecburiyeti, aslında öğretim sürecinin girift yapısından kaynaklanmaktadır. Bu yapı içerisinde öğretim metodunun sahip olduğu özellikler, bilhassa sürecin verimliliğini ve etkinliğini sağlaması açısından önem arz etmektedir.

Buradan hareketle, sorulabilecek "İyi bir metot nasıl olmalıdır?" sorusunu cevaplandırmadan önce dersin öğretimi esnasında çocuğa ne verileceğinin, çocuğun hangi yönlerine hitap edileceğinin tespit edilmesi şartı vardır. Öncelikle konuyla ilgili olarak çocuğa, zihin haritası oluşturma imkânı verebilmelidir.

Bunun temini için ise öğretim süreci;

Çocuğa bilgi sunabilmelidir,

Çocuğu düşünmeye sevk edebilmelidir,

Çocukta his-heyecan uyandırabilmelidir,

Tüm bunların ışığında biz de derslerimizde öğrenci merkezli eğitimi etkin kılmak adına "Numaratör" adını  verdiğimiz bir uygulama yapmaktayız. Uygulama aşamaları şu şekildedir:

Öncelikle her öğrenciye içerisinde numaralar bulunan zarflar karışık olarak dağıtılır. Aynı numarada farklı semboller bulunabilmektedir. Örneğin: 4 rakamının olduğu kâğıtta birbirinden farklı olarak yıldız, kare vb. semboller bulunabilmektedir.

Aynı şekilde bu numaraların olduğu zarfların bulunduğu bir kutu da öğretmende bulunmaktadır. Öğretmen kutu içerisinden rastgele bir zarf çeker. Zarfta bulunan numara hangi öğrencide varsa tahtaya gelerek sıradaki soruyu çözmektedir. Böylece ders boyunca öğrencilerin dikkati uyanık tutulmaktadır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Gümüşhane Merkez Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)