Öğrencilerimiz Dilinden Şiirler

Şiir, gökkuşağının yedi rengini çocuk gülüşlerinde aramaktır.

Şiir, Anka kuşunun kanadında uçsuz bucaksız gökyüzünü seyre dalmaktır.

Şiir, evrenin kutsallığını eşsiz kar tanelerinde görebilmektir.

Şiir, yeni gelen güne umutla 'merhaba 'demektir.

 

Şiir şiir şiir... Hepimiz için farkı bir sözcüğün tarifidir belki de. Şiiri, şairi ve şiir okumanın önemini bize hissettirmesi adına okulumuz öğrencileri tarafından 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı KTS (Kalite Takip Sistemi) Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı Aralık-Ocak aylarında İl Milli Eğitim Müdürlüğü Faaliyet Planında yer alan "Öğrencilerin düşünce dünyasını zenginleştiren, şiir, hitabet ve sunuculuk becerilerine katkı sağlayacak edebi faaliyetler düzenlenir." konusu kapsamında  27.12.2021 tarihinde okulumuzun konferans salonunda şiir dinletisi düzenlenmiştir.

 

Şiir... Başlı başına edebi bir dünya. Hepimiz ilkokul yıllarımızdan itibaren en az bir şiir de olsa ezberlemiş ve topluluk içinde okumuşuzdur. Peki ya şiir okumanın ve ezberlemenin hayatımızın bambaşka yönlerinde birden çok fayda sağladığını hiç düşündünüz mü? Şiir okumanın bize sağladığı faydalara kısaca bakalım:

 

1)Anadil Sevgisi

Ezberlediği şiirlerle çocuk, önce anadilinin kullanılışını tanıyacak, sonra milli edebiyatın sanat eserleriyle karşı karşıya gelecektir. Ana diliyle yazılmış iyi örnekleri tanıyan çocuğun hafızasında kalan kelimeler, deneyimler, buluşlar milli dil bilinç ve geleneğinin gelişmesine yol açar.

 

2) Zevk ve Sanat  

Küçük yaştan itibaren şiirle karşılaşmış olan çocukta, zamanla sanat eserlerine, değerli yazılara karşı ilgi belirecek, şiir okuma isteği uyanacak, okuduğu şiirler arasında beğendiklerini ezberlemek ve bir deftere yazmak alışkanlığı belirecektir. Böylelikle de şairlerimizi tanımak mümkün olacak, çocuğun estetik duyguları ve edebi zevki gelişecek, iyi yazma becerikliliği, okuma isteği artacaktır.

 

3) Hayal Gücü  

Şiirden zevk alan bir çocuğun ve gencin hayal gücü genişleyecek, seziş ve duyuşları artacaktır.

 

4) Bellek Eğitimi

Belleğinde eğitimle, alıştırmalarla güçlendirdiği bir gerçektir. Belleği geliştirmek için, ölçülü bir sınır içinde kalmak üzere, dikkatli bir ezberlemeye de ihtiyaç vardır. Birçok hallerde dikkatle belleğin birleştiği olur. Kuru kuruya yapılmayan bir ezber, bellek ile beraber dikkati de geliştirir. Ezberleme ve ezberden okum yalnız nazım (şiir) için düşünülmelidir. Güzel düzyazı (nesir) parçalarının, özlü sözlerin, tasvirlerin.. ezberlenmesi ve ezberletilmesi de gerekir; fakat bunların uzun olmamasına özellikle dikkat edilmelidir.

 

5) Sosyallik ve Özgüven

Bir topluluk veya bir kişi önünde ezberden bir şey okuyan çocuğun kendine güven duygusu gelişir, utangaçlıktan kurtulmaya başlar. Böylece, rahat konuşmaya alışarak sosyal kişiliği kuvvetlenmiş olur.

 

6) Millî, Ahlakî ve İnsanî Eğitim:

Ezberlenecek konuların/temaların  millî, ahlakî ve insanî olmalıdır. Çocukta bu sosyal duyguların gelişmesinde ezber parçalarının büyük etkileri görülür. Şiir veya düzyazı, bir kişi tarafından söylenebileceği gibi sınıfta, bahçede, bir gezide topluca da tekrarlanabilir. Toplu ve ahenkli telaffuzu sağlayacak olan koro denemelerinden, disiplinsizliğe yol açacağı korkusuyla, çekinmemek gerekir.

 

7) Gözlem Yeteneği
Okunan şiir toplum içinde dinleyiciyi gözleme yeteneği de sağlıyor. Şiir okumayı alışkanlık haline getiren ve okuyan insanlar, dinleyenlerin ondan aldığı enerjiyi ve tesiri fark ediyor. Dinleyenlerden aldığı enerjiden beslenerek onları çok daha iyi gözlemliyor.

 

8) Doğru Diksiyon
Şiir okuyan insanlarda tonlama ve vurgu yeteneği gelişiyor.  Her şiir aynı ölçüde yazılmadığı için şiir okuyanlar zamanla bunları fark ediyor ve kendilerince günlük hayatlarında vurguya, tonlamaya dikkat ederek konuşuyor. Bu da doğal olarak çok daha doğru ve etkileyici diksiyona yol açıyor.

 

Şiir, öyle bir orkestradır ki bütün tabiatın ve insanların sesini yansıtır.

Şiir, kelimelerle güzel şekiller kurmak sanatıdır, başka bir şey değildir. Ama kelime nedir? Annedir, dosttur, hasrettir, hayaldir, yani bir manası, bir çağrışımı, bir gölgesi, hatta bir rengi ve tadı olan nesnedir.

Şiir okumak sadece duyguların ifade edilmesi demek değildir görüldüğü gibi birçok faydası bulunmaktadır.

 

Programımızda emeği geçen tüm öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Karaman Merkez Şehit Polis Hakan Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)