Okul Müdürümüz Adem Cengiz' İn Cumhuriyet'in 96. Kuruluş Yıldönümü Kutlama Mesaji

Okul Müdürümüz Adem CENGİZ' in Cumhuriyet'in 96. Kuruluş Yıldönümü Kutlama Mesaji

Saygıdeğer öğretmen arkadaşlarım , sevgili öğrencilerim , çok kıymetli velilerimiz , hanımefendiler , beyefendiler ;

Cumhuriyetimizin 96. yılını idrak etmenin sevinç ve gururunu yaşıyoruz. Atatürk'ün önderliğinde; Samsun'dan başlayıp, İzmir'de noktalanan ve Lozan'da biçimlenen, çöküşten kurtuluşa uzanan yol çetindir, yer yer umutsuzdur, engellerle ve yokluklarla doludur... Ama Atatürk, ta başından umutludur... Ulusuna güvenmektedir...Nevşehir'in köylerinden gelen çarığa, Aksaraylı semerci İbrahim'den gelen kolonlara, yem torbalarına, nallara.. Niğde ovasının buğdaylarına, Sungurlu'nun arpalarına, Havza' nın ununa, Çankırı'nın bulguruna, bu ülkenin insanına, taşına, toprağına güvenmiştir.

Güvendiği gibi de olmuştur, zafer kazanılmıştır. Asıl önemli olan bundan sonrasıdır. Ulusuna, layık olduğu yönetim biçimini, Cumhuriyeti getirmekle başlar işe. Yasama ve yürütme gücü, milletin tek gerçek temsilcisi olan mecliste toplanmıştır.

Cumhuriyetin en büyük özelliği, Türk halkını ulus olma bilincine kavuşturması ve ferdi yurttaş konumuna yükseltmesidir. Milletimiz, Cumhuriyetle birlikte milli bir devletin, onurlu, bağımsızca düşünebilen ve eşit haklara sahip olan yurttaşları haline gelmiş ve devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur. Zira Cumhuriyet bize millet olma ve dünya milletlerinin onurlu bir üyesi ve elemanı olma bilincini kazandırmış yüce bir değerdir.

Cumhuriyet fazilettir çünkü , eğitimde ve yönetimde fırsat eşitliği tanınmasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti başlattığı eğitim seferberliği ile bir yandan eğitimli insan sayısını artırırken diğer yandan parasız yatılı okulları, Köy Enstitüleri ve Halkevleri ile eğitimi büyük kentlerde oturanların ve parası olanların elde edebildiği bir hak olmaktan çıkarmış, ülkenin her yerinde yoksul insanların da bu haktan yararlanmasını sağlamıştır.

Cumhuriyet fazilettir çünkü , Ulusal bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla perçinlenmesidir

Atatürk ve arkadaşları, ekonomik bağımsızlığın önkoşulunun üretmek ve sanayileşmek olduğunun bilinciyle 17 Şubat'ta 1923 tarihinde İzmir İktisat Kongresi'ni toplayarak yeni devletin ekonomi politikalarını belirledi. Lozan Antlaşması ile kapitülasyonlardan kurtulan Türkiye, Düyun-u Umumiye borçlarını öderken hızla sanayileşme hamlesine başladı. Sanayiyi İstanbul ve Marmara bölgesi dışında bütün Anadolu'ya yaydı.

Cumhuriyet fazilettir çünkü , Kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti kadınlara 1930 yılında yerel düzeyde tanıdığı seçme ve seçilme hakkını, 5 Aralık 1934'te ulusal düzeyde kabul etmiştir. Bu sayede Türk kadını Fransa, İtalya, Belçika ve İsviçre gibi Batılı ülkelerin kadınlarından 16 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuştu. 1935 yılında yapılan iki dereceli seçimlerde TBMM'ye 18 kadın milletvekili girebilmiştir.

Kuşkusuz ki Cumhuriyet, demokrasiyi geliştiren en mükemmel sistemdir. Bireyin hak ve Özgürlükleri ancak ve ancak bu sistem sayesinde güvencede olabilir. Türk Ulusu , Cumhuriyet'e bağlanır ve onu yüceltip geliştirmeye muvaffak olabilirse , işte o zaman demokrasinin nimetlerinden en iyi bir şekilde yararlanır ve çağdaş toplumlar içindeki o hak ettiği yerini alır. Bu nedenle Cumhuriyeti yüceltip sürdürmek her Türk'ün milli görevi olmalıdır.

Temel hak ve hürriyetlerden mahrum olan toplumların ayakta kalmaları ve yaşamalarını devam ettirebilmeleri mümkün değildir. Bu nedenle, bizlere ve bizden sonra gelecek olan nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve devrimlerini koruyup kollamak , iç ve dış tehdit unsurlarına karşı çok dikkatli olmaktır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Artvin Kemalpaşa Köprücü Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)