Okulda Bağımlılığa Müdahale(obm) Hayata Geçiyor

   Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) programının uygulanmasına yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Yeşilay’ın geliştirdiği ve ilk defa uygulanacak OBM ile riskli öğrencilerin sigara, alkol, madde gibi zararlı alışkanlık ve davranışları bağımlılığa dönüşmeden önlenecek ve bu öğrenciler eğitim sistemi dışına çıkmadan geri kazanılacak.  

   Yeşilay tarafından geliştirilen çocuk ve ergenlerde tütün, alkol, madde kullanımına yönelik okul temelli kısa müdahale programı OBM ile rehberlik öğretmenlerine risk grubundaki öğrencileri tespit etme ve müdahale yetkinliği kazandırılarak; alkol, tütün ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıkları ve yanlış davranışların bağımlılığa dönüşmeden durdurulması sağlanacak.

 

   OBM, öğrencilerde sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı madde kullanımına yönelik ikincil önleme perspektifiyle geliştirilmiş Türkiye´nin ilk ve tek okul temelli müdahale programıdır. 

   Bağımlılık bir süreçtir. Kişi bağımlı oluncaya kadar süreç içinde önce sigara, alkol veya maddeyi dener, daha sonra bunları daha sık ve riskli yani tehlikeli bir şekilde kullanmaya başlar. bunların sonucundada bağımlılık gelişir.

   Yeşilay´ın geliştirdiği OBM, birincil önleme kapsamında geliştirilmiş okul temelli Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) eğitim programının tamamlayıcısıdır. OBM, TBM´nin bilgilendiren ve farkındalık oluşturan eğitici yönünü tamalamakta ve bağımlık gelişmeden ergenlerin zararlı davranış ve alışkanlıklarına müdahale etmektedir.

  Yeşilay ve MEB arasında protokol ile yapılan  OBM uygulamasına yönelik eğitime kurumumuz Rehber Öğretmeni Zeynep ERAYMAN katıldı. Kurumumuz  Elbistan Rehberlik ve Araştırma Merkezi bölgesinde bulunan İlçelerimiz (Elbistan, Afşin, Göksun, Nurhak ve Ekinözü) okullarının Rehber Öğretmenlerine ve Rehber Öğretmeni olmayan okulların okul idarecilerine yönelik, Rehber Öğretmenimiz Zeynep  ERAYMAN OBM uygulaması hakkında eğitim verdi.

OBM bağlantısı için tıklayınız.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Elbistan Elbistan Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)