Okulumuzda "28 Mayıs Dünya Oyun Oynama Günü " Etkinliği Yapıldı.

 

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİĞİ ETKİNLİĞİ

 

‘28 Mayıs Dünya Oyun Etkinliği’ kapsamında  Yüz Yüze 100 çocuk oyunlarıyla planlanan Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği tüm şubelerin katılımıyla Baba Ocağı Anaokulu bahçesinde gerçekleşti. 

 

Oyun Şenliğinde, Ek1’ de sunulan Mendil Kapmaca, Yağ Satarım Bal Satarım, Deve Cüce, Eski Minder oyunları oynandı.

 

 

 

EK.1 

 

-Mendil Kapmaca

 

Oyun kurucu (öğretmen) oyun alanının sınırlarını belirler (en fazla 30 m uzunluk-15 m genişlik). Eşit sayıda iki takım oluşturur. Takımlar sayışmadan sonra saha seçimi yaparak yerlerini alırlar. Oyuncular dip çizginin gerisine doğru sıralanırlar. İlk sıradaki iki rakip oyuncu dip çizgilerinde çıkış pozisyonunu aldıktan sonra hakemin işaretiyle mendili alabilmek için harekete geçerler. Hakemin düdüğüyle oyun başlar. Oyuncular mendili almak için ortadaki çember çizili alana gelir. Bu alanda karşı rakibe temas yasaktır. Mendili alan oyuncu kendi dip çizgisinden çıkmak için hızla koşar. Dip çizgiye varmadan diğer oyuncu tarafından yakalanırsa mendili alan oyuncu elenir. Ebeleyen oyuncu tekrar oynamak için takımında sıranın en sonuna geçer. İki takımdan birinde oyuncu kalmayana kadar oyun devam eder.

 

 -Yağ Satarım Bal Satarım

 

Öncelikle oyunu oynayacak çocuklar toplanır ve bir ebe seçimi için sayışmaca yaparlar. Portakalı soydum, Başucuma koydum, Ben bir masal uydurdum, Duma duma dum, Kırmızı mum. Ayşecik cik cik cik, Fatmacık cık cık cık, Sen bu oyundan çık! (Farklı sayışmacalar da kullanılabilir.) Ebe seçilen çocuk haricindeki çocuklar, bir çember oluşturacak şekilde yere otururlar. Ebe, bu çemberin etrafında aşağıdaki şarkıyı söyleyerek dönmeye başlar: Yağ satarım, bal satarım, Ustam ölmüş, ben satarım. Ustamın kürkü sarıdır, Satsam on beş liradır. Zambak zumbak, Dön arkana, iyi bak! Ebe, arkadaşlarını şaşırtmaya çalışarak birinin arkasına elindeki mendili bırakıp hızla çember olan arkadaşlarının etrafında koşmaya başlar. Ebe koşarken arkasına mendil bırakılan çocuk mendili yerden alarak ebeyi yakalamaya çalışır. Bu esnada bütün çocuklar “Tavsan kaç, tazı tut!” diye tempo tutarak bağırırlar. Kaçan ebe, tam bir tur atıp yakalanmadan boş yere oturursa diğer çocuk ebe olur ve oyun devam eder. Eğer ebe arkasına mendil koyduğu çocuğa yakalanırsa ebe olmaya devam eder.

 

-Eski Minder Oyunu

 

 

 

Eski Minder oyunu en az üç kişi ile oynanabilen fakat kalabalık bir grup ile oynanması tavsiye edilen bir oyundur. İlk olarak oyuncular içinden sayışarak minder olacak oyuncuyu belirlerler. Diğer oyuncular halka olur, minder olan oyuncu ortaya çömelip yüzünü kapatır. Halkadaki oyuncular Eski Minder tekerlemesini söyleyerek minderin etrafında dönerler: Eski minder! Yüzünü göster, Göstermezsen bir poz ver. Mutluluk mu, kızgınlık mı? Havuz başında heykellik mi? Hangisi? Minder olan oyuncu istediği bir pozu (gülmek, kızmak, üzülmek, şaşırmak vb.ni) söyler ve halkadaki oyuncular o pozu yaparlar. Minder, içlerinden en beğendiğini seçer ve o oyuncu minder olur. Oyun bu döngü hâlinde devam eder.

 

-Deve-Cüce Oyunu

 

Grup hâlinde oynanan bir oyundur. Bir kişi ebe olur. Ebe olacak oyuncu şayışmaca ile belirlenir. Ebe “Deve!” diye bağırdığında diğer tüm oyuncular ayağa kalkar. Ebe “Cüce!” diye bağırınca bu kez oyuncular çömelerek oturur. Ebe art arda ve giderek hızlanan bir şekilde karışık olarak “deve” ve “cüce” sözcüklerini söyler. Tüm oyuncular ebenin yönergesine uymaya çalışır. Ebenin yönergesine uyamayan oyuncu oyundan çıkar. Yönergeye uyarak en sona kalan oyuncu oyunun kazananı olur.

 

 

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ağrı Patnos Baba Ocağı Anaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)