Okulumuzda Adalet Alanı İnfaz Koruma Dalı Açılmıştır. . .

İnfaz Koruma Memurluğu Dalı

İnfaz ve Koruma Memuru Kimdir?

Ceza ve infaz kurumlarında, nöbet, ani müdahale, mahkûm kabul, ziyaretçi kabul, kapı giriş kontrolü, kontrol merkezi işlemleri ve idari işlemleri kendi başına ve belirli bir süre içinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

İnfaz ve Koruma Memurunda Hangi Bilgi ve Beceriler Bulunmalıdır?

Araç gereç ve donanım bilgisi, Bilgisayar bilgisi, Çevre düzenleme bilgisi, Daktilo/ klavye kullanma bilgisi, Dinleme yeteneği, Ekip içinde çalışma yeteneği, Gözlem yeteneği, Hijyen bilgisi, İkna yeteneği, İletişim Yeteneği, İlk yardım bilgisi, İnsan psikolojisi bilgisi, İş yeri çalışma prosedürleri bilgisi, İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri bilgisi, Karar verme yeteneği, Kayıt tutma yeteneği, Liderlik yeteneği, Malzeme bilgisi, Mesleğe ilişkin yasal düzenlemeler bilgisi, Mesleki teknolojik gelişmelere ilişkin bilgi, Mesleki terim bilgisi, Organizasyon yeteneği, Öğrenme yeteneği, Öğretme yeteneği, Problem çözme yeteneği, Protokol bilgisi, Yakın Dövüş ve Savunma Bilgileri bulunmalıdır.

İyi bir İnfaz Koruma Memuru Nasıl Olmalıdır?

Adaletli Olmalı, Çalışkan olmalı, Çevre korumaya karşı duyarlı olmalı, Dikkatli olmalı, Dürüst olmalı, İnsan ilişkilerine özen göstermeli, İş disiplinine sahip olmalı, İş güvenliğine dikkat etmeli, İşyeri çalışma prensiplerine uymalı, İşyerine ait araç, gereç ve donanımların kullanımına özen göstermeli, Kaliteye dikkat etmeli, Meslek ahlakına sahip olmalı, Planlı ve organize olmalı, Soğukkanlı olmalı, .Sorumluluk sahibi olmalı, Tasarruflu Olmalı, Temiz olmaya özen göstermeli, Titiz olmalı, Yeniliklere açık olmalı ve Zamanı iyi kullanmalıdır.

Mesleğin Mevcut Durumu ve Geleceği

Sürekliliği olan bir meslektir. Günümüzde adalet bakanlığının yaptığı sınavlarla istihdam imkânı bulabilmektedir. Gelecekte özel bir eğitime tabi tutulmaları zorunludur. Mesleğimiz toplumu suçtan korumada ve suçluyu da toplumsal baskıdan korumada önemli rol oynar.

Meslekle İlgili Yasal Düzenlemeler

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Ceza İnfaz Kurumları ve personeline ait yönetmelik ile genelgeler.

İş Birliği İçinde Çalıştığı Meslekler

Avukat, Polis, Jandarma, Hakim, Doktor, Savcı, Öğretmen, Psikolog, Sosyal hizmet uzmanı.

Mesleğin Diğer İsimleri

Eski dönemlerde gardiyan, şimdilerde ise infaz ve koruma memuru olarak bilinmektedir.

Mesleki Hastalık Riskleri

Psikolojik rahatsızlıklar, fiziksel hastalıklar, Bulaşıcı hastalıklar, Radyasyona bağlı hastalıklar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Fiziki şartları taşımak, Mesleki bilgi ve becerilere sahip olmak, Temel hukuk bilgisine sahip olmak, Suç, ceza ve infaz konularında bilgi sahibi olmak, İç ve dış güvenlik konularında bilgili olmak, İletişim araç ve gereçlerini kullanmayı bilmek, Yakın savunmayı bilmek, Dengeli bir kişiliğe sahip olmak, Askerliğini yapmış olmak

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Niğde Bor Bor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Kaynak:https://bortml.meb.k12.tr/icerikler/okulumuzda-adalet-alani-infaz-koruma-dali-acilmistir_2688072.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)