Psikososyal Destek Programı Eğitici Eğitimleri Devam Ediyor

17 Ağustos 1999 depremi ile birlikte eğitim sistemi içerisine yerleşen ve travmatik durumlarda oldukça elzem olan psikososyal müdahale hizmetlerine duyulan ihtiyaç hiçbir zaman azalmamış ve dönemin koşullarına göre sürekli revize edilmesi planlanmıştır. 2001 yılında geliştirilen ve yıllardır kullanılan psikososyal destek prog­ramlarının program içerikleri ve teknikleri; toplumsal, kültürel ve teknolojik değişikliklere paralel bir biçimde yenilenmediği için uygulama sürecindeki uyarlamalar, eğitimci/uygulayıcının kişisel danışmanlık becerileri ile sınırlı kalmıştır. Doğal afet yaşamış gruplarla gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra terör, göç, intihar, ölüm-yas, cinsel istismar durumları için de programların kapsamının genişletilerek yenilenmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Buna ek olarak çocukların yaşlarını ve gelişim dönemi özelliklerini dikkate alan ayrıca özel eğitime ihtiyacı olan bireylere yönelik etkinliklerin ve uyarlamaların da yer aldığı bir programa ve izleme değerlendirme mekanizmalarının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu doğrultuda, Millî Eğitim Bakanlığı ve UNICEF iş birliği ile 2001 yı­lında hazırlanan ve hâlen uygulanmakta olan programların yenilenmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Kasım 2017'de Psikososyal Des­tek Programlarının Yenilenmesi Projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında çalışmalar; planlama toplantıları, bölgesel odak grup çalıştayları, mevzuat çalıştayı, içerik hazırlama çalıştayları, pilotlama çalışmaları ve değerlendir­me çalıştayı şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda bir önleyici destek kitabı ve altı güçlendirici destek kitabı olmak üzere toplam yedi kitap hazırlan­mıştır. Önleyici destek kitabı, tüm travma türlerine yönelik teorik bölüm ve etkinliklerden oluşmuştur. Güçlendirici destek kitapları ise, altı farklı travma türüne yönelik, altı ayrı kitapta yer alan teorik bölümler ve etkin­liklerden oluşmuştur. Bu kitaplardaki travma türleri; doğal afet, ölüm-yas, intihar, cinsel istismar, terör ve göç'tür. Güçlendirici destek kitaplarının her birinde ilgili travma türüne yönelik daha kapsamlı bir teorik bölüm ile ön­leyici ve güçlendirici etkinlikler yer almaktadır. Önleyici destek kitabında yer alan etkinliklere ek olarak güçlendirici destek kitaplarında da önleyici etkinliklere yer verilmiştir. Bu etkinlikler, uygulayıcının görev yerindeki böl­gesel özellikler, dinamikler, ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak uygu­lanması için hazırlanmıştır. Güçlendirici etkinlikler ise; kişilerin duygularını ifade etmelerine, travmatik olay sonrası oluşabilecek stres tepkilerini an­lamlandırmalarına ve normalleştirmelerine, olumlu başa çıkma yöntem­lerini kullanmalarına destek olmak amacıyla hazırlanmıştır.

                Tüm bu güncellenen psikoeğitim çalışmalarının eğitimleri de ilimizdeki 2 formatörden birisi olan Kurum Psikolojik Danışmanımız İbrahim YILDIZ tarafından yürütülmektedir. Merkez ilçeler ve hinterlandımızdaki Andırın, Çağlayancerit, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinde görev yapan tüm Rehberlik Öğretmenleri'nin geçeceği bu seminerler 5 gün sürmektedir. Hizmet içi eğitim kapsamında yapıldığı için hangi grup eğitiminde olduğunuzu bildiren resmi duyurular İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince ilgili öğretmen arkadaşlara ve okullarına tebliğ edilmektedir. Mayıs ayı itibari ile başlayan eğitimlerin yaz tatili döneminde ara verilmesi ve yeni eğitim yılının ilk birkaç ayında tamamlanması planlanmaktadır.

Yapılan çalışmalarla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen tüm yayınlar sitemizdeki Duyurular kısmına eklenmiştir.

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)