Sağlıklı Beslenme, Hareketli Hayat ve Obezite

Obezite genel olarak vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile açıklanan kronik bir hastalıktır. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuklarda fazla kiloluluk ve obezite kaygı verici bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. DSÖ Avrupa Bölgesi’nde her dört çocuktan biri bu durumdan etkilenmektedir. Obeziteden korunmanın en temel yolu sağlıklı beslenmenin yanında fiziksel aktivitedir.

Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel aktivite yürüyüş, bisiklete binme, spor ve rekreasyon (örneğin dans, yoga) gibi birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Fiziksel aktivite iş başında ve ev çevresinde de yapılabilir. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biridir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur. 

 

Okullarımızda obezite ile mücadele konusunda birçok tedbir alınabilir. Okul kantinlerinde sağlıklı beslenmeyi destekleyici ürünler satılmalı, teneffüsler ve öğlen aralarında hareketli etkinliklerin yapılması için öğrenciler teşvik edilmelidir. Obezite ve sağlıklı beslenme konusu derslerde işlenerek öğrenci ve velilerin bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.

 

2023-2024 eğitim öğretim yılında girerken tüm öğrencilerimize bol hareketli ve sağlıklı bir yıl diliyoruz!

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Maltepe Maltepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)