Su Tasarrufu

Su Tasarrufu Neden Önemlidir?

Dünyadaki tüm canlıların suya ihtiyaç duyması su tasarrufunun ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Dünyadaki su kaynakları oldukça kısıtlıdır ve gelecek nesillerin kuraklık, kıtlık gibi problemler yaşamaması için su israfı önlenmelidir. Nüfus artışı ve endüstriyel büyüme nedeniyle insanlığın suya olan ihtiyacı giderek artış gösterse de su rezervi sabit kalmaktadır. Su döngüsü ile bu su dünyaya geri dönse dahi rezervlerimiz sınırlıdır. Ayrıca çevre kirliliği sebebiyle su döngüsünde geri dönen su aynı miktarda ya da aynı kalitede olmamaktadır. Su kullanımını kısıtlayarak gelecekteki kuraklıkları önlemek mümkündür.

 

Suyun sorumsuz bir şekilde kullanılması gelecekte su kaynağı eşitsizliğine yol açacaktır ve bunun önemli, olumsuz sonuçlar vardır. Su fiyatlarının yükselmesi, besinlerin azalması, sağlık problemleri ve politik krizler bu sorunlardan bazılarıdır. Su kullanımının düşürülmesi beraberinde suyun evlere, işletmelere ya da çiftliklere ulaştırılması için gerekli olan enerji miktarının da azalmasını sağlayarak dolaylı yoldan hava kirliliğinin ve fosil yakıt tüketiminin de azalmasına yardımcı olur.

 

Günümüzde yüzme havuzları, golf sahaları, hobi bahçeleri büyük miktarda su harcamaktadır. Suyun sorumsuzca kullanılması gelecekte çevresel düzenlemelerin de sekteye uğrayacağı anlamına gelir. Su kullanımı denildiğinde aslında akla çok kısıtlı bir alan gelmektedir. Ancak etrafta gördüğümüz her şeyin üretiminde su kullanılmaktadır. Bunun dışında sadece evlerin değil itfaiyelerin, hastanelerin, akaryakıt istasyonlarının, spor merkezlerinin ya da restoranların işlevini yerine getirebilmeye devam etmesi için çok miktarda suya ihtiyaç vardır. Su tüketiminin azaltılması bu servislerin de sürdürülebilirliği açısından gereklidir.

Günümüzde dünya nüfusunun en az yüzde 40’ı su kıtlığı yaşıyor. 2050 yılına su sıkıntısının giderek sık yaşanacağı ve her dört kişiden birinin bundan etkileneceği tahmin ediliyor. Sadece bu dilime dâhil olmamak adına değil gezegenin kaynaklarını daha adil ve sürdürülebilir kılmak için de su tasarrufu yapmalıyız.

Su verimliliği ile ilgili videolara ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://www.suverimliligi.gov.tr/tanitim-filmleri/

Su verimliliği ile ilgili dokümanlara ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://www.suverimliligi.gov.tr/yayinlar/#bireysel-su-verimliligi

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Afyonkarahisar Merkez Kamil Miras Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)