Tekstil Teknolojisi Alanının Avantajları ve Kariyer İmkanları

Mesleki Eğitim Merkezleri'nde eğitim alan öğrencilerimiz; 9. sınıftan 12. sınıfa kadar her sınıf seviyesinde kendilerini geliştirerek çalışma hayatına adapte olmaya çalışmaktadır. Bu adaptasyonun yanında 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi almaktadırlar. 12. Sınıfın sonunda da Ustalık Belgesi ve Lise Diploması almaktadırlar. Önceden Lise diploması almak için Mesleki Açık Liseye kayıt yaptırıyorlardı. 2019 yılında yapılmış olan güncelleme ile artık tüm eğitim hayatı boyunca okulumuzda okuyup hem LİSE DİPLOMASI hem de USTALIK BELGESİ almaya hak kazanacaklardır.

ALAN HAKKINDA

Tekstil Teknolojisi alanı; iplik üretim teknolojisi, dokuma desinatörlüğü, dokuma operatörlüğü, dokusuz yüzeyler, endüstriyel yuvarlak örme, endüstriyel düz örme, endüstriyel çorap örme, tekstil boyacılığı, tekstil baskı ve desenciliği, tekstil bitim işlemleri (apre) ve tekstil laborantlığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Tekstil sektörü, iplikten kumaşa kadar geniş ve güçlü bir üretim yelpazesi ve kapasitesine sahiptir. İplik üretimi, dokuma, örme ve dokusuz kumaş üretimi, boyama, baskı, apre gibi kumaşı renklendirme ile özelliklerini geliştirme ve test işlemlerini yapan meslek alanıdır. Teknolojik gelişmeleri üretime hızla yansıtan Türk tekstil sanayisi dünya ülkeleri arasında önemli sıralarda yer almaktadır.

Tekstil alanı, yüksek ihracat performans ve potansiyeli ile ülkemizin dünyaya açılan penceresidir. Ülkemizde özellikle İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Kayseri, Tekirdağ gibi illerimizde tekstil sektörü yoğunlaşmıştır. Tekstil sektörü hem ülke ekonomisine katkı sağlamakta hem de istihdam alanı yaratmaktadır.

  • Alanın Altında Yer Alan Dallar
  • 1- İplik Üretim Teknolojisi
  • 2- Dokuma Operatörlüğü
  • 3- Endüstriyel Düz Örme
  • 4- Endüstriyel Yuvarlak Örme
  • 5- Endüstriyel Çorap Örme
  • 6- Tekstil Boyacılığı
  • 7- Tekstil Baskı ve Desenciliği
  • 8- Tekstil Bitim İşlemleri (Apre)
  • 9- Tekstil Laborantlığı

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 

Meslek eğitimi, meslek liselerinin Tekstil Teknolojisi alanı diploma programında verilmektedir. Lise öğrenimlerini bu alanlarda tamamlayan öğrenciler, meslek yüksekokullarının alanının devamı niteliğindeki bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler. "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS)başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine ek puanları ile yerleşebileceklerdir. Tekstil alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevlerini yaparken bireysel çalışabilecekleri gibi ekip hâlinde de çalışabilirler. Alanın altındaki meslekler çeşitli ham madde ve makinelerle çalışmayı gerektirmektedir.

İplik, dokuma ve örme makinelerinin çalışma hızlarından dolayı ortam gürültülüdür. Bu ortamlarda çalışanların işitme kaybına uğramaması için gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Yine çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından ve kimyasal madde (boyar madde) kullanımı sebebiyle astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Tekstil alanında çalışmak isteyenler, tekstil fabrikalarında, triko, çorap ve örme atölye veya işletmelerinde, iplik fabrikalarında, desen bürolarında, dokuma, boya, apre, baskı atölye ve işletmelerinde, tekstil test laboratuvarlarında ve tekstil satış noktalarında çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerinde de çalışabilirler.

Tekstil Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamu sektörüne veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Bilecik Gölpazarı Gölpazarı Köprülü Mehmet Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)