Türkçe Sevgisi

Tokat İl Milli Eğitimin 179962 sayılı yazısı gereği ve  2018 Eylem Planı kapsamında, her düzey ve türdeki okullarımızda Türkçe sevgisini anlatan seviyeye uygun metinlerin okul panolarında, okul web sayfalarında ve derslerde paylaşılması çalışmasına devam edilmesi istenmiştir. Bu kapsamda biz de web sitemizde; Türkçe Sevgisi adlı haber yapıp, içeriğine Türkçe´yi ilgilendiren resim ve Türkçe Sevgisiyle ilgili bilgiler paylaşmaya çalıştık. Haberimizi güncelleyeceğiz. Sınıflarımızdaki yapılan Türkçe Sevgisiyle ilgili etkinlikleri de burada paylaşacağız.

Türk milletinin dili Türkçe´dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bizde Türk dili, Türk milleti için mukaddes bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz hadiseler içinde ahlakının, ananelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin velhasıl bugün kendi milliyetini yapan herşeyin dili sayesinde muhafaza olunduğunu görüyor. 
Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir." 
Mustafa Kemal Ataturk 

Atatürk, Türk ulusunu oluşturan altı etken arasında ‘Dil Birliğinin’ büyük rol oynadığını vurgulamıştır: ‘Türk demek, dil demektir. Ulusallığın çok belirgin özelliklerinden birisi dildir. Türk ulusundanım diyen insanlar, her şeyden önce ve ne olursa olsun Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk ekinine, topluluğuna bağlılığını öne sürerse buna inanmak doğru olmaz.’

Türkçeye bakış açısını ortaya koyan şu cümlesi büyük önem arz etmektedir: ‘Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti, geçirdiği bunca tehlikeli durumlarda, ahlakının, geleneklerinin, anılarının, çıkarlarının özetle bugün kendi ulusallığını yapan her şeyin dili aracılığıyla korunduğunu görüyor. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.

Türk diline son derece hakim olan Atatürk, Türk dilinin tarihi zenginliğine dikkat çekmiştir. Bu nedenle, Türk dilinin mutlaka yabancı dillerin hakimiyetinden kurtarılması gerektiğini ifade etmiştir. 

Türkçenin Türk medeniyetini kucaklayacak en güzel dil olduğunu ifade eden Atatürk, yaptığı çalışmalarda Türk diline ve Türk milletine verdiği önemi ortaya koymuştur.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Tokat Erbaa Fevzi Çakmak İlkokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)