Üniversite Kayıt İşlemleri ve Teog Nakil Süreci

 ÜNİVERSİTE KAYIT İŞLEMLERİ

Üniversite kayıtları için geri sayım başladı. Binlerce üniversite adayını ilgilendiren LYS tercih sonuçları 8 Ağustos Salı günü açıklandı, gözler kayıtlara çevrildi.

ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 14-18 Ağustos´ta, elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos´ta yapılacak.  Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlar gibi) dâhil edilmeyecek.

Elektronik kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler (https://www.turkiye.gov.tr/) adresinde yani e-devlet sistemi üzerinde ‘e-hizmetler´ bölümü altında yer alan ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı´ başlığı altında ilgili tarihlerde açılacak ‘Üniversite E-Kayıt´ seçeneğini tıklayarak kayıt işlemini gerçekleştirebileceklerdir.


Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabileceklerdir. Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gidecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabileceklerdir.

 

Not: Adayların kazandıkları üniversitenin web sayfasını ziyaret ederek kayıt işlemlerini öğrenmeleri gerekmektedir. Bazı üniversiteler sadece elektronik kayıt ya da kesin kayıt isterken  bazıları her ikisini istemektedir.  Yurt ve burs başvuru tarihleri daha sonra ÖSYM tarafından ilan edilecektir.  İlgili bilgiye https://yurtkur.gsb.gov.tr/    adresinden ulaşabilirsiniz.

 

ÜNİVERSİTE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

 

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından (https://kamu.turkiye.gov.tr) İnternet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçları adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.

TEOG NAKİL SÜRECİ

1) Kimler nakil başvurusunda bulunabilir?
: Herhangi bir okula yerleşsin ya da yerleşmesin tüm öğrenciler isterlerse nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

2) Nakil tercihleri için nereye başvurulacaktır?
: Öğrenci velileri herhangi bir ortaokula giderek nakil başvurusunda bulunabileceklerdir. 

3) Nakil sürecinde hangi okullar tercih edilebilecektir? 
: Nakil sürecinde en az 1 en fazla 3 okul olmak üzere istenilen tüm liseler tercih edilebilecektir. 

4) Nakil başvurusunda bulunmak istediğiniz lisede boş kontenjan bulunmak zorunda mıdır?
: Elbette bir lisede boş kontenjan varsa oraya yerleşme ihtimaliniz artacaktır fakat bir liseye nakil başvurusunda bulunmanız için boş kontenjan olması şart değildir. Zira oradan da başka okullara nakil olmak isteyen öğrenciler olabilecektir ve böylece o okula yerleşme ihtimaliniz ortaya çıkacaktır.

5) Okulların boş kontenjanları ne zaman ve nereden öğrenilebilircektir?
: 14 Ağustos´tan başlamak üzere üç hafta boyunca her pazartesi günü eokul üzerinden liselerin boş kontenjanları ve taban puanları öğrenilebilecektir.

6) Kaç defa nakil başvurusunda bulunulabilecektir?
: 14-18  Ağustos, 21-25 Ağustos, 28 Ağustos-6 Eylül olmak üzere toplam üç nakil dönemi olacaktır. Yani üç hafta peşpeşe nakil başvuruları pazartesi başlayıp cuma günü sona ericek, sonuçlar ise bir sonraki pazartesi günü açıklanacaktır.

7) Bir öğrenci üç nakil döneminde de başvuruda bulunabilir mi?
: Evet, öğrenci isterse üç nakil döneminde de şansını deneyebilir. Aynı zamanda Bir öğrenci isterse ilk nakil döneminde tercih ettiği okulların diğer iki nakil döneminde de geçerli olmasını talep edebilir. Böylece diğer nakil dönemlerinde yeniden başvurmasına gerek olmadan sistem tarafından tercih ettiği okullara yerleştirilmeye çalışılacaktır.

8) Nakil sürecinde herhangi bir okula yerleşemeyen bir öğrenci ilk tercihlerde kazanmış olduğu okula devam edebilir mi?
: Evet nakil süreci sonunda istediği bir okula yerleşemeyen öğrenci ilk tercihlerde kazanmış olduğu okuluna devam edecektir. Yani açıkta kalma gibi bir durum söz konusu değildir.

9) İlk tercihlerde ve nakil sürecinde herhangi bir okula yerleşemeyen bir öğrencinin durumu ne olacaktır?
: Bu öğrenciler 11-15 Eylül tarihleri arasında bulundukları ilçenin milli eğitim müdürlüklerine başvurarak düşük puanlı bir liseye yerleştirilmiş olacaklardır ya da isterlerse açık Öğretim lisesine kayıt yapabileceklerdir.

10) Öğrencilerin yerleştirildikleri okula gidip kayıt yaptırmaları gerekir mi?
: Kayıtlar sistem üzerinden otomatikmen yapılacağından öğrencilerin ayrıca kayıt yaptırmalarına gerek yoktur ancak okul bilgi formlarının doldurulması, ders seçimi, okul kıyafeti gibi durumlar için öğrencilerin velisi ile birlikte Yeni okullarını ziyaret etmeleri gerekecektir…

 

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Elbistan Elbistan Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)