Yalvaç Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi “panelin Yıldızları”

Okulumuz öğrencileri 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma programlarında görev aldılar.

14.03.2023 Salı günü Yalvaç Milli Eğitim Müdürlüğümüzün Cumhuriyet’imizin Yüzüncü Yılı’na ithafen ilçe genelinde düzenlediği “Akif’in Sözü Cumhuriyet’in 100’ü” adlı panelde okulumuz “Mehmet Akif Ersoy’un Dini Yönü” konulu bir sunum gerçekleştirmiştir.Bu sunumda okulumuz Proje 10/A sınıfı öğrencileri Hafize Azra Akansu, Hacer Rumeysa Sücüllülü ve Hayrünnisa Turan görev almışlar ve okulumuzu başarıyla temsil etmişlerdir.Öğrencilerimize ve onları bu panele hazırlayan öğretmen arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.Panelde öğrencilerimizin yaptığı sunum metni şöyledir:

MEHMET AKİF ERSOY’UN DİNİ YÖNÜ

*        Her milletin tarihinde derin izler bırakmış önemli şahsiyetleri bulunmaktadır. Mehmet Akif Ersoy da Türk milletinin tarihinde ve gönlünde taht kurmuş büyük bir isimdir.

 

*        Mehmet Akif’in şahsiyetinde ve eserlerinde ideal bir insanın, ideal bir Müslüman’ın birçok özelliğini görmek mümkündür. O; dini, milli ve ahlaki değerlerde taviz vermeyen, kibre kapılmayan, şirke girmeyen, verdiği söze ve emanete sadık kalan, alçakgönüllü ve merhametli biridir.

 

*        Mehmet Akif’in kişiliğinin oluşmasında en önemli etken, hiç şüphesiz Kur’an-ı Kerim’dir. Henüz sekiz yaşlarında Kur’an-ı Kerim’i ezberlemeye başlayan Akif, ömrünün sonuna kadar Yüce Kitabımızla hemhal olmuştur. Kalemi kadar hafızası da güçlü olan Akif, kısa sürede Kur’an’ı ezberlemiş; hıfzının kuvvetine işaretle kendisini “demir hafız” olarak tavsif etmiştir. Mehmet Akif, Kur’an’ın sadece metnini ezberlemekle kalmamış; bilakis bir hayat ve medeniyet rehberi olarak gördüğü Kur’an’ı anlama, yaşama ve hayata hâkim kılma konusunda da büyük bir örneklik ortaya koymuştur.

*        Akif, gösteriş, cahillik ve dönekliğe tahammül etmez. O, soyunu inkâr edenlere iyi gözle bakmaz. Halkın acı çekmesine göz yumanlara, vatan ve din düşmanlarına taviz vermez. Akif, dini kendi çıkarlarına kullananları sevmez. O, sözünde durmaya büyük önem verir.

*        Akif, ümitli bir yapıda olup korkudan nefret eder. Bunu İstiklal Marşı’mızda şöyle dile getirir:

*        Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,

*        Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak!

 

*        Mehmet Akif, çok çalışkan bir kişidir. O, emek verilmeden kazanılan her şeyi haram sayardı. Akif, din, mezhep ve soy farkı gözetmez. Oldukça mütevazı bir kişiliği vardır. Dostlarına sıkı sıkıya bağlanır. Kalabalık meclislerde susar, kendini ön plana çıkarmaktan hoşlanmaz. Ayrıca hoşsohbet ve nüktedan bir yapısı vardır. Ona göre eski, eski olduğu için atılmaz, fena olursa atılır. Yeni, yeni olduğu için alınmaz, iyi olursa alınır.

 

*        Mehmet Akif, ideal bir insan ve Müslüman olarak yaşamında Kur’an-ı Kerim’i rehber edinen, sözüne sadık ve inançlı biri olarak her türlü yolsuzluğun, cahilliğin, riyanın, nifakçılık ve vurdumduymazlığın yani Türk-İslâm ahlâkına sığmayan kötülüklerin karşısında olan biridir.

 

*        Akif çalışma, gayret, azim ve umut sözcüklerini çok sever, tembellik, azimsizlik ve karamsarlık kelimelerini sevmez. O, milletimizin yükselişi için çalışmak gerektiğini, söyleyerek marifet ve fazileti esas alır.

 

*        Mehmet Akif’e göre Müslümanlık ölüler dini değildir.Müslümanlık hayat dini, insanlık dinidir.Akif’in din anlayışı her şeyden önce akılcıdır.Böylece İslam dininin akla verdiği değeri vurgulamıştır.Akif’e göre taklitçiliğin temel nedeni de akılsızlıktır.Taklit, aklını kullanmayanların işidir.Her şeyi taklit olan bir millet, aklını kullanmayan bir millettir ki, bu millet eninde sonunda yıkılmaya mahkumdur.Akif’in din anlayışı Sünni, Hanefi geleneğine bağlıdır.

 

*        Mehmet Akif’e göre: Müslümanların içinde bulundukları cehaletin nedenlerinden biri de hurafelerdir.Falcılık, büyücülük, üfürükçülük, ölülerden yardım beklemek, çalışmadan kuru tevekkül... Müslümanların miskinlikten kurtulup, uyanıp, çalışıp, mücadele etmelerini, aksi halde medeniyet karşısında ezilip silineceklerini söylemiştir :

*        «Allah’a dayandım! diye sen çıkma yataktan...

*          Manayı tevekkül bu mudur? Hey gidi nadan!»

 

Milli Şairimiz; asr-ı saadet dönemine özlem duymuş, hurafeleri ve kutsallık kazanmış gelenekleri reddetmiş, beş vakit namazını kılmış, orucunu tutmuş, küçük yaşta hafız olmuş, Kur’an’ı temel almış, akla ve bilime değer vermiş, Müslümanların birliğini ve kardeşliğini savunmuş, fiilen emperyalizme karşı mücadele etmiş bir Müslümandır.Allah ondan razı olsun, mekanı cennet olsun inşallah.

facebook: https://www.facebook.com/imam.hatip.92372

instagram: https://www.instagram.com/yalvacihl32/

twitter: https://twitter.com/yalvac_ihl  

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Isparta Yalvaç Yalvaç Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)