Yetersizlik Türleri İle İlgili Hazırladığımız Yazıya "Makaleler/özel Eğitim" Bölümünden Ulaşabilirsiniz.

Yetersizlik Türleri ve Sınıflandırılması

Zihinsel Yetersizlik

Zihinsel gelişim yetersizliğinden dolayı,bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumudur.Zihinsel öğrenme yetersizliği olan çocukların zihinsel işlevleri ve sosyal davranışları yaşıtlarına göre geri ve yetersiz olur (geç ve güç öğrenirler,sınıf veya toplum içindeki kurallara uymakta zorlanabilirler).

  • Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Bireyin,temel okuma-yazma ve sayma becerilerini kazanmasında ortaya çıkan gecikme durumudur.
  • Orta Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Bireyin, gecikmeli bir konuşma ve dil gelişimi,sosyal,duygusal veya davranış problemleri temel okuma-yazma ve sayma becerilerini öğrenmesinde ortaya çıkan gecikme durumudur.
  • Ağır Düzeyde (Bağımlı) Zihinsel Yetersizlik: Bireyin , ciddi biçimde konuşma ve dil gelişimigüçlüğü,sosyal,duygusal veya davranış problemleri ile temel öz bakım becerilerini öğrenmesinde ortaya çıkan gecikme durumunu ifade eder.
  • Çok Ağır Düzeyde (Tam Bağımlı) Zihinsel Yetersizlik: Birey yaşamı boyunca özel bakıma ihtiyaçduyar.İkinci bir engele sahip olma olasılığı diğer yetersizlik türlerine göre daha fazladır.Konuşma ve dil gelişimleri,sözcük dağarcıkları çok sınırlıdır.Öz bakım ve günlük yaşam becerilerinde yaşam boyu denetim ve gözetime gereksinim duyarlar.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Tokat Merkez Tokat Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)