Yks'ye Nasıl Çalışmalıyım ?

 

Milyonlarca öğrencinin hayallerindeki üniversiteye girebilmek için aşmaları gereken Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) öğrenciler nasıl hazırlanmalılar. Sınava hazırlanmak sadece test çözmekten mi ibarettir, psikolojik durumumuz ne kadar etkilidir, motivasyon, süreci nasıl etkiler?  Sınava hazırlanma süreci, kuşkusuz çok kolay olmayacaktır. Fakat atacağımız doğru adımlar ile bu süreci hem kolaylaştırabilir hem de hayalimize ulaşma şansımızı artırabiliriz.

Tembel insan yoktur. Sadece kendisine esin kaynağı oluşturacak kadar güçlü amaçları olmayan insanlar vardır. (Anthony Robbins)

Hedefiniz Olsun.

 

Sınava hazırlık, yoğun bir çalışma temposunu da beraberinde getirir. Çalışma temposunu uzun süre devam ettirebilmek için öncelikle güçlü bir motivasyona ihtiyacınız olacak. Motivasyonu sağlayan etkenlerden birisi de açık, net ve kesin hedeflerinizin olmasıdır. Hedeflerinizi belirlerken dikkatli olmalısınız. Hedefleriniz,ne ulaşamayacağınız kadar yüksek olmalı, ne de çok kolay ulaşabileceğiniz kadar düşük. İki durumda da çalışma motivasyonunuz düşecektir.

"Plansız çalışan kimse, ülke ülke dolaşıp hazine arayan bir insana benzer."(Descarts)

Planlı Olun

 

YKS sınavında başarılı olmak için öğrenmeniz gereken çok sayıda ders ve konu bulunmaktadır. Bu kadar fazla konuyu öğrenmek tesadüfi bir çalışma ile mümkün olmayacaktır. (Basit bir market alışverişine giderken bile ihtiyaçlarımızı belirleyerek yazarız, markette ise fiyat kalite gibi faktörleri değerlendirerek alış veriş yaparız.) YKS gibi ciddi bir sınava hazırlık süreci kesinlikle plansız olmamalıdır. Plan hazırlama konusunda zorlanıyorsanız okulunuzdaki rehber öğretmenden yardım alabilir veya buradaki örnek planlardan faydalanabilirsiniz.

 

Motivasyonunuzu Yüksek Tutun.

Motivasyonu, kişileri belirli bir amacı gerçekleştirmek için harekete geçiren güç olarak tanımlayabiliriz. Motivasyon, sadece çalışmanın başlatılmasını değil, devam ettirilmesi ve yoğunluğunu da belirleyen en önemli etkendir. Fakat motivasyonu yüksek tutmak her zaman çok kolay olmamaktadır. Hatta kendimiz bile motivasyonumuzu sürekli düşürmekteyiz;

Öğrencilerin,

–Konuları yetiştiremeyeceğim,

-Çalıştığım halde bir türlü anlamıyorum,

-Herkes çok çalışıyor fakat ben yeterince çalışmıyorum,

-Sınav yaklaşıyor, eksiklerimi gideremeyeceğim,

-Deneme sınavlarım çok kötü,

 -Başarısız olup, aileme, öğretmenlerime, çevreme mahcup olacağım v.b.

olumsuz düşünceler beynimizi sürekli meşgul etmektedir. Bu durum öğrencilerde strese, başarısızlık hissine, umutsuzluğa sebep olmakta ve motivasyonu düşürmektedir. Bu düşüncelere odaklanmanın bir faydası olmadığı gibi çalışma isteğinizi ve veriminizi düşürecektir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Malatya Doğanyol Doğanyol Çok Programlı Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)