2022 - 2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Kitap Okuma Zaman Çizelgesi

OKUL BAŞARISINDA OKUMA ALIŞKANLIĞININ ÖNEMİ.

 

Kitap okumak, dünyada modası geçmeyen en güzel bilgi edinme, kişisel gelişim ve kültür kazanma yöntemlerinden biridir. Toplumu ayakta tutan aydın insanlar, dünyada iz bırakan büyük liderler, bir şirketin beyin takımında bulunan kişiler veya isimleri tarihe altın harflerle kazınan bilim insanlarının ortak yönlerinin kitap okumak olduğunu bilirsiniz. Tıpkı bunlar gibi kitap okuma alışkanlığının, bir öğrencinin okuldaki akademik başarısını arttırdığını biliyor muydunuz?

Genelde kitap okumanın yalnızca dil ve edebiyat dersleri için gerekli olduğu görüşü toplumda yaygındır. Bununla birlikte gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında yapılan birçok araştırmada kitap okuyan öğrencilerin okul başarısının genellenerek arttığı ortaya konulmuştur. "Matematik veya fizik derslerinin, okuma alışkanlığıyla doğrudan nasıl bir ilişkisi olabilir?" şeklinde bir soru zihninizde belirebilir. Doğrudan değilse de dolaylı olarak öğrencilerin kavrama ve düşünme yetenekleri geliştiği için, tüm derslerdeki başarı da bu nispette artmaktadır. 

 Düzenli kitap okuma alışkanlığına sahip öğrencilerin, sözlü ve yazılı dil becerileri geliştiği için, bu öğrenciler daha kolay iletişim kurabilmektedir. Sosyal yönleri gelişen öğrenciler, daha dışa dönük ve girişken bir kişiliğe sahip oldukları için, çevrelerine enerji vermekte, grup çalışmalarına öncülük etmekte ve sürekli ön planda olmayı sevmektedirler. Parmak kaldırmaktan korkmayan, eleştirel düşünebilen, verilen bilgileri sorgulayabilen, soru sorma alışkanlığına sahip olan öğrenciler, genelde çok okuyan öğrencilerdir.

Düzenli kitap okuma alışkanlığı, her yaştaki kişi için sözcük dağarcının gelişmesini sağlıyor. Düzenli olarak kitap okumak stresi azaltan faktörlerin başında geliyor. Her gün düzenli olarak kitap okumak müzik dinlemek ya da açık havada yürüyüş yapmaktan daha etkili. Düzenli kitap okumanın özgüven gelişiminde büyük etkisi bulunuyor. Küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak kitap okunan çocuklar entelektüel ve duygusal bakımdan daha zengin oluyorlar.  Düzenli kitap okumak gibi beyni sürekli olarak çalıştıran hobiler, Alzheimer olma riskini büyük ölçüde düşürüyor. Beynin uyarıcı aktivitelerle sürekli meşgul olması ve bu tür aktiviteler daha fazla zaman ayıran kişilerin hafızaları da oldukça güçlü oluyor. Okuma alışkanlığı zihni daimi olarak diri tutacağı için unutkanlık da büyük ölçüde azalır. Düşünme, karar verme, anlama mekanizmaları daha hızlı çalışır. Pratik düşünme becerilerinde artış görülür.  

Uyku kalitesinin artmasını sağlayan en önemli aktivitelerden biri olan düzenli kitap okuma alışkanlığı ile uykusuzluk problemleri de rahatlıkla çözülebiliyor. Zihinsel aktiviteler beyni yoracağı için, uykuya geçiş daha kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Düzenli olarak kitap okumak kişinin empati duygusunun gelişmesini sağlarken sosyal ortamlara çok daha rahat bir biçimde adapte olmasını sağlıyor. Düzenli olarak kitap okuma alışkanlığı kişide empati duygusunu geliştirdiği için bireyler  iyi bir dinleyici oluyor. Dolayısıyla bu kişiler daha çok kişiyle arkadaş olabiliyor.

 Verilen bilgiler ışığında, kitap okumanın aslında sadece Türkçe ve edebiyat derslerine yardımcı olmadığı, okul başarısının genel olarak artmasında etkin rol aldığını göstermektedir. Matematikten felsefeye, tarihten müziğe kadar her ders için gerekli olan bir yönümüzde mutlaka kitaplar etki bırakmaktadır. Bu sebeple kitapların dünyasına adım atmak için bir gün daha kaybetmeyin, kendinizi bu güçten mahrum bırakmayın.

Kaynak: İnternet

 

KİTAP OKUMA ÇİZELGESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Şanlıurfa Haliliye Çeaş Şanlıurfa Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)