“anadolu’dan Miras Kalan Kumaşlar” E - Twinning Projesi Kapsamında Proje Grubu Öğrencilerimizle Tire İlçemize Kültür Gezisi Düzenlendi.

Tire halkı tarafından bağışlanan değerli eşyalarla düzenlenmiş sergi alanlarının bulunduğu Tire Belediyesi Kent Müzesi ziyaret edildi. Müzenin bir bölümünü oluşturan Somut Olmayan Kültürel Miraslarımızın yer aldığı ve müze içerisinde halen aktif olarak üretim yapan hasırcılık, nalıncılık, semercilik, berberlik ve dokumacılık tezgahları gezilerek zanaatkarlarla konuşma fırsatı bulundu.

Projemize konu olan Tire Beledi Dokuma tezgahı başındaki sevgili ustamız Gülnur Yaykal, öğrencilerimizi tezgah başında uygulamalı olarak bilgilendirdi. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Yöremize özgü Beledi Dokuması, geçmişi 16. Yüzyıla kadar uzanan pamuklu dokumalarımızdan biridir. Tarihi kayıtlarda Bursa ve Tire’de dokunduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. Ancak Tirede dokunan bu kumaşımız varlığını devam ettirmekte ve modernize edilerek, moda tasarım alanları, güzel sanatlar ve kültürel değerlere sahip çıkanlar sayesinde uzun yıllar varlığını sürdürmeye devam edecektir.

Kent Müzesinden sonra Keçecilik mesleğini modern ürünler tasarlayıp üreterek günümüz tüketicisiyle buluşturan bir keçe atölyesini ziyaret ettik. Keçe imalat sürecini ustamızdan dinledikten sonra ürünleri inceledik. Moda tasarım bölümü öğrencilerimiz elimizdeki değerlere yenilikler katarak zenginleştirmemiz yönünde tavsiyeler aldılar.

Restorasyon çalışmalarından sonra 2021’de tekrar kullanıma açılmış olan Tire’nin en ünlü hanı Kutu Han ile gezimize devam ettik. Handa yer alan dükkanlar içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi “Tarihe Saygı” ödülü almış ünlü körüklü çizmelerimizi imal etmeye devam eden ustamızla ve yazdığı eserleri tanıtan yazarımız Yılmaz Göçmen ile sohbet etme fırsatı bulduk. Tire ve çevresi, kendi yaşamı ile ilgili eserler veren sayın Göçmen, proje grubumuzun okul kütüphanesi için aldığı kitapları imzalarken Tire’ye dair yaşanmışlıklardan alıntılar aktardı.

Restorasyonu 2017’de bittikten sonra Tire’nin kültür ve sanat merkezi haline gelen Bedesten’i ziyaret ettik. Pek çok sergi, geleneksel kıyafetlerin yer aldığı defile, konser ve söyleşilere ev sahipliği yapmakta olan Tire Bedesteni ziyaretimizde okulumuzun etkinlikleri için kapılarını seve seve açabileceklerini duymak hepimizi onurlandırdı.

Gezimiz boyunca desteğini esirgemeyen Sayın Tuğba Dikici ve rehberlik ederek bilgilerini bizimle paylaşan Sayın Arkeolog Olgu Dönmez’e  proje ekibi adına teşekkür ediyoruz.

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

İzmir Torbalı Torbalı Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)